Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Biltemas ”prepp”-försäljning slår alla rekord: ”Lavinartad ökning”

Publicerad: 3 mars 2022, 09:51

Johan Gerdevåg, marknadschef hos Biltema.

Hos Biltema flyger beredskapsprodukterna ut från varuhusen – och hela kedjan har fullt upp med att hantera situationen och fylla på lagren. ”Vi sålde en årsförbrukning av nödradio på 24 timmar” säger marknadschefen Johan Gerdevåg.


Ämnen i artikeln:

Biltema

Sedan krigsutbrottet i förra veckan har försäljningen av beredskapsprodukter exploderat i delar av handeln.

– Vi har sett en lavinartad ökning av efterfrågan, säger Johan Gerdevåg och rabblar ett 30-tal produkter som ficklampor, vattendunkar, bensindunkar, silvertejp, nödradio, skyddsmasker, rödsprit och sopsäckar. Det är som efterfrågan på handsprit i början på pandemin men klart mer extremt.

– Allt inom kategorin säljer bra. I går hade vi 6 500 beställningar på nödradio, det är en ökning med 8 500 procent. Antalet sökningar på ”nödradio” har gått från nästan ingenting till 75 000 per dag så behovet är gigantiskt.

Kedjan har plockat in extrapersonal för att hinna hantera alla beställningar via ”köp och hämta”.

Utmaningen nu, menar Johan Gerdevåg, är att hinna fylla på lagren.

– Vi blev tagna på sängen, det blev hela branschen. Den stora ruschen kom när riksmedier gick ut och fokuserade på vattendunkar och nödradio, då blev det hårdvaluta direkt. En hel del av varorna är storsäljare även normalt så våra lager var goda. Men det går inte att parera de här ökningarna på ett fåtal dagar. Startlagret för 2023 är redan tömt. Vi har en liten volym av varor som är på väg in i varuhusen men sedan kan det dröja några veckor innan vi är i ett normalläge igen.

Anledningen till rusningen är inte bar en oro för vad som kan hända i Sverige utan det handlar till stor del om att köpen skeppas till Ukraina.

– Vår bedömning är att ungefär hälften av inköpen skickas vidare. En kund handlade beredskapsprodukter för för 40 000 kronor och satte sig på båten till Ukraina, säger Johan Gerdevåg.

LÄS MER: Klädinsamling till Ukraina gav enormt gensvar – avlutas i förtid för att säkerställa snabb transport 

Mikael Sydner

Reporter

mikael.sydner@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Biltema

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev