Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Återhämtningen fortsätter i modehandeln: ”Det är alltjämt en bit kvar”

Publicerad: 13 juli 2021, 05:11

Försäljningen av kläder ökade i juni.

Foto: Pressbild

Försäljningen av kläder och skor steg kraftigt i juni. Det visar Stilindex från Svensk Handel. ”Nu ser vi en återhämtning på bred front”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Försäljningen av kläder steg med 19,4 procent i juni, om man jämför med samma månad i fjol. 

Det visar Stilindex från Svensk Handel. 

Försäljningen av skor steg med 26,4 procent. 

– Äntligen börjar optimismen återvända till sko- och klädhandeln. Efter över ett år av drastiskt fallande försäljning ser vi nu en återhämtning på bred front, säger Mats Hedenström. 

Jämfört med juni 2019, innan pandemin bröt ut, sjunker emellertid försäljningen av kläder med 3,5 procent och försäljningen av skor med 21,1 procent. 

–  Det är alltjämt en bra bit kvar innan modehandeln kommer tillbaka till ett läge likt före pandemin, men utvecklingstendenserna är tydliga. De lättade restriktionerna och en framgångsrik vaccinering av befolkningen har starkt bidragit till återhämtningen. Sol och sommar har säkert också fått kunderna på gott humör och bidragit till att många nu passat på att förnya garderoben, säger Mats Hedenström som konstaterar att sommarmånaderna är särskilt betydelsefulla för modehandeln. 

– Inte minst i de delar av landet där turismen är särskilt tongivande. Det är glädjande att svenskarna väljer att resa runt och semestra i alla delar av landet. Det är dock oroväckande att vi får ännu en sommar utan den, inte minst för storstäderna, viktiga utländska turismen. Vi måste åter öppna upp mellan våra länder och där är naturligtvis gränsen mot Norge extra viktig för oss.

Under det första halvåret har försäljningen av kläder ökat med 5,2 procent, jämfört med samma månad i fjol. Försäljningen av skor har ökat med 3,5 procent. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev