Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Antalet fysiska apotek minskar för första gången sedan omregleringen: ”Konkurrensen är stenhård”

Publicerad: 1 april 2022, 05:55

Antalet apoteksbutiker minskade för första gången sedan omregleringen av marknaden samtidigt som e-handeln stod för tillväxten för andra året i rad. Det visar Apoteksförenings branschrapport för 2021.

Ämnen i artikeln:

ApotekE-handelCorona

JF

Julia Forsberg

julia.forsberg@bonniernews.se


För första gången sedan apoteksmarknaden omreglerades 2009 minskade antalet apoteksbutiker. Det visar Apoteksföreningens branschrapport som beskriver utvecklingen under 2021. Under året minskade antal apotek från 1 433 till 1 411. 

– Det är i större städet där antalet apotek har minskat, på mindre orter har antalet apotek i stället ökat något. För andra året i rad stod e-handeln för branschens tillväxt även om tillväxten avtagit. Närmare 30 procent av alla apoteksprodukter såldes via e-handel under 2021. Konkurrensen i branschen är stenhård, säger Johan Wallér, vd på Sveriges Apoteksförening, i en kommentar. 

Omsättningen på hela apoteksmarknaden ökade med tre procent och uppgick till 65 miljarder. För öppenvårdsmarknaden låg tillväxten på 2,1 procent och omsättningen uppgick till 54 miljarder kronor. 

2021 präglades apoteken fortsatt av pandemin och under perioder var det hårt tryck från kunder samtidigt som sjukskrivningarna bland personalen var högre än någonsin. Under andra perioder var belastningen på e-handeln i stället hög medan kundströmmarna till butikerna minskade. 

– Apoteken har visat att man verkligen tar sitt breda samhällsuppdrag under kris. Trots pandemi, och nu krig i Europa, så har apoteksföretagen lyckats undvika läkemedelsbrist. Ett gott samarbete inom branschen och bak i försörjningskedjan är en nyckelfaktor, säger Johan Wallér. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev