lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Ännu en svag månad för e-handeln: ”Kapitalintensiva branscher har det mycket tufft”

Publicerad: 22 maj 2023, 06:20

Foto: Getty Images

E-handeln fortsatte att tappa fart i april. ”Med tanke på inflationen är den betydligt svagare än vad som framgår”, säger Per Ljungberg på Svensk Handel.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelPer LjungbergE-handelDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


E-handelns omsättningen skön med två procent i april, visar Svensk handels E-handelsindikator. Räknas svenskarnas onlineköp från utlandet in sjönk omsättningen med fem procent.

– Vi ser ännu en svag månad för e-handeln, och med tanke på inflationen är den också betydligt svagare än vad som framgår av den minskade omsättningen, säger Per Ljungberg, innovationschef för Svensk Handel, i en kommentar.

Omsättningsutvecklingen mäts i löpande priser. Med tanke på inflationen är tappet i volym betydligt högre, konstaterar Svensk Handel i pressmeddelandet.

68 procent av konsumenterna e-handlade i april, vilket är två procent lägre än motsvarande månad i fjol. Det genomsnittliga köpbeloppet per konsument minskade även det med två procent.

Svensk Handel konstaterar att flera enskilda branscher hållit emot den negativa trenden under inledningen av året, bland annat nämns kläder och skor. Men att tendensen är att även deras utveckling försämras ju längre året går.

– Nikotin- och tobaksvaror är med marginal årets vinnare hittills men även apoteksvaror går bra och det är imponerande hur kläder och skor håller ställningarna. Kapitalintensiva branscher som byggvaror, möbler och inredning har det mycket tufft, säger Per Ljungberg.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev