Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Försäljning

Amerikanska handeln bullar upp för att möta Bidens stimulanscheckar

Publicerad: 15 mars 2021, 09:03

Efter att senaten i USA slutligen godkänt president Joe Bidens massiva stödpaket är stimulanscheckarna på väg ut till hushållen – och detaljhandeln fyller på för att möta den väntade köprushen.


Ämnen i artikeln:

EkonomiCorona

Det är ett rekordstort stimulanspaket för att stötta den amerikanska ekonomin under coronapandemin som klubbats igenom i Senaten: 1 900 miljarder – dollar.

En del av paketet är de nya stimulanscheckar på 1 400 dollar – strax under 12 000 kronor – per person som kommer att delas ut som direkta utbetalningar till nio av tio hushåll. Stödet beräknas vara aktuellt för 85 procent av de amerikanska konsumenterna och började betalas ut nu i helgen.Paketet med dessa rekordstora checkar är det tredje i ordningen.

De som väntas få störst del av konsumenternas stödpengar är dels restaurangbranschen och dels detaljhandeln, när många konsumenter nu får möjlighet att möta behov och genomföra köp som skjutits upp.

Förväntningen inom detaljhandeln är att försäljningen ökar särskilt hos kläd-, hemutrustnings- och lågprisbutiker. Därför väntas kedjor som Walmart, Kohl´s, Dollar General och Home Depot kunna redovisa kraftiga säljlyft.

”Att säkerställa att de amerikanska medborgarna får möjligheten till snabba och säkra vaccinationer är den viktigaste delen i beslutet som togs av senaten”, säger National Retail Federations vd Matthew Shay i ett uttalande och tillägger:

”Detaljhandeln har stått i frontlinjen genom hela coronakrisen och fortsätter arbeta hårt för att erbjuda vaccin till medarbetare och konsumenter över hela landet. Denna satsning innebär en oöverträffad nivå av stöd, men vi hoppas samtidigt på fortsatta statliga stimulanser till de familjer och småföretag som drabbats hårdast av pandemin.”

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

EkonomiCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev