fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Zalando vänder stor förlust till vinst i första kvartalet: ”Visar hur flexibel vår affärsmodell är”

Publicerad: 4 maj 2023, 07:49

Foto: David Peperkamp/Getty

E-handlaren Zalando växer, om än minimalt, i det första kvartalet. Samtidigt gör bolaget nära nollresultatet efter att ha backat 51 miljoner euro förra årets Q1.

Ämnen i artikeln:

ZalandoE-handelDetaljhandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Försäljningen för e-handelsjätten Zalando uppgick under det första kvartalet till 2 255 miljoner euro, det innebär en procentuell ökning om 2,3 procent.

LÄS OCKSÅ: Här är retailbolagen som svenskarna helst arbetar för: ”Inkludering på alla nivåer”

Av dessa 2 255 miljonerna stod modeförsäljningen för 1 812 miljoner euro, vilket är en minskning från 2022 års Q1 då motsvarande siffra var 1 879 miljoner euro.

Rörelseresultatet för det första kvartalet uppgick till -0,7 miljoner euro, att jämföra med det långt mycket större minusresultatet i Q1 2022 som uppgick till -51,8 miljoner euro.

– Det första kvartalet visar hur flexibel vår affärsmodell är, vilket gjorde det möjligt för oss att prestera i en utmanande marknadsmiljö då vi såg en stark kundefterfrågan i vårt lågprissegment och ett starkt resultat för partnerverksamheten, säger Zalandos ena vd Robert Gentz i ett uttalande.

Han tillägger:

– Utvalda produktsläpp med varumärken som Adidas och Salomon eller samarbeten med designermärken för att skapa kapselkollektioner ledde till ett ökat engagemang från våra kunder. Dessa exklusiva produkter gör att våra kunder kommer tillbaka mer regelbundet.

Antal ordrar under kvartalet uppgick till 65,7 miljoner och GMV-tillväxten såg en ökning på 2,8 procent. Därav blev det totala GMV för hela gruppen 3 242 miljoner euro.

– Vårt fokus på lönsam tillväxt fungerar och ger resultat. Eftersom den övergripande efterfrågan fortfarande är dämpad fortsätter vi vårt fokus på att driva hållbara effektivitetsvinster inom leverans och marknadsföring. Samtidigt fortsätter vi att investera selektivt i nya tillväxtmöjligheter, redo att möta efterfrågan när marknaden väl återhämtar sig. Vi har till exempel investerat i vår ”modeupptäcktsupplevelse”, där vi presenterar varumärken och sortiment för kunder genom historieberättande, säger Sandra Dembeck, ekonomidirektör på Zalando.

LÄS OCKSÅ: Chocksiffrorna – nu vänder matprisrallyt tvärt: ”Bra signal till konsumenterna”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev