lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Utmanande kvartal för Björn Borg: ”Går inte oberörd genom allt som händer”

Publicerad: 19 augusti 2022, 07:01

Björn Borg tappade omsättning under det andra kvartalet samtidigt som resultatet försämrades.

Björn Borg tappade i omsättning under det andra kvartalet – och resultatet försämrades. ”Har varit fullt av utmaningar”, säger vd Henrik Bunge.

Ämnen i artikeln:

Björn Borg

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Björn Borg omsätta 161,5 miljoner kronor under det andra kvartalet, ett tapp 0,8 procent från motsvarande period i fjol då omsättningen var 162,8 miljoner kronor. 

Rensat från valutaeffekter var tappet 4,2 procent. 

– Förklaringen till den uteblivna tillväxten i kvartalet kan uteslutande härledas till försäljningsutmaningarna hos våra e-handlare, där både deras totala omsättning minskar och också vår omsättning, säger Henrik Bunge i en kommentar. 

Omsättningen för egen e-handel och hos e-tailers uppgick till 51,6 miljoner kronor, ett tapp på 15,9 procent. 

Det är framför allt hos externa partners som försäljningen sjunker, den egna e-handeln visar tillväxt. 

– Vår bedömning är att det är temporärt och fortsatt är e-handlare en viktig del av vår tillväxtstrategi. I marknader med färre e-handlare och mer fysisk handel ser vi stark tillväxt under kvartalet. Finland, Belgien och Danmark ökar alla kraftfullt. Vi ser stark tillväxt för vår egen e-handel som ökar med 18 procent under årets andra kvartal. Egna jämförbara butiker ökar med 11 procent under kvartalet, säger Henrik Bunge. 

LÄS OCKSÅ: Hela listan: Så gick det för handelns börsbolag 2021 – bokslut, aktiekurser och avgörande händelser

Björn Borg redovisar ett rörelseresultat på 5,2 miljoner kronor, vilket är 14,1 miljoner kronor sämre än för andra kvartalet 2021. 

– Svag försäljningsutveckling, med lägre bruttovinstmarginal och ökade kostnader medför att vi minskar vårt rörelseresultat, säger Henrik Bunge som konstaterar att 2022 började starkt men att andra kvartalet har varit fullt av utmaningar. 

– Vi som bolag och också jag som individ går inte oberörd genom allt som händer. Kanske är det just nu det är extra viktigt att lyfta blicken. Jag kan då konstatera att trots ett rörelseresultattapp jämfört med andra kvartalet förra året, så ligger vi väl över våra historiska nivåer under andra kvartalen. Ett styrkebesked är också fortsatt tillväxt för vår sportkollektion och att vår egen e-handel och våra jämförbara butiker växer starkt under kvartalet.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev