lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Undersökning – många handlar utan att ha råd: ”Behöver bli svårare”

Publicerad: 8 september 2022, 11:41

Joel Fransson, global CRM-manager och ekonomihälsoexpert på Anyfin.

Nästan 40 procent av befolkningen har någon form av osäkrad kredit. Det och fler upptäckter framkommer i en undersökning av Sveriges ekonomiska folkhälsa av YouGov. ”Behöver bli svårare att välja kredit som betalningsalternativ”.


Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


I en färsk undersökning av YouGov, på uppdrag av kreditinstitutet Anyfin, framkommer det att cirka var tredje svensk har ångrat ett onlineköp på grund av dess påverkan på privatekonomin.

Världsläget och den allt mer osäkra världsekonomin spiller över på svenskarnas privatekonomi. YouGovs undersökning syftar att titta närmare på Sveriges ekonomiska folkhälsa.

Den visar bland annat att 37 procent av befolkningen har någon form av osäkrad kredit och en femtedel av dessa 47 procent vet inte vad villkoren för krediten är.

Dessutom har de som handlat på delbetalning de senaste sex månaderna uppgett att man gjort det minst tre gånger. För 53 procent av dessa personer var orsaken att man inte hade råd att betala hela summan direkt

– Detta är oroväckande siffror och jag ser en risk att ännu fler tar osäkra krediter då fler inte har råd att betala sina köp direkt. Det blir tydligt att det behöver bli svårare att välja kredit som betalningsalternativ, säger Joel Fransson, global CRM-manager och ekonomihälsoexpert på Anyfin.

I undersökningen framkommer det även att 23 procent har svårt att få pengarna att räcka till eftersom utgifterna överstiger inkomsterna. Endast 45 procent av de tillfrågade hade klarat en oväntad utgift på 15 000 kronor utan att låna pengar av en bank eller av vänner och familj.

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev