Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Tufft kvartal för Pierce: Vände till förlust – och ska ta in 350 nya miljoner

Publicerad: 11 maj 2022, 06:13

Den negativa trenden fortsätter för Pierce Group. Under första kvartalet vände försäljningen visserligen upp, men resultatet vände ner. Nu genomförs en företrädesemission på upp till 350 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

E-handelSport och fritidPierce

Mc-specialisten Pierce har haft en ganska tuff resa sedan börsnoteringen för ett år sedan. 

Och utvecklingen vände inte under första kvartalet i år.

Nettoomsättningen steg med 14 procent till 420 miljoner kronor. Det är en starkare ökning än fjärde kvartalet, men når inte samma takt som första kvartalet 2021.

– Första halvan av kvartalet var efterfrågan i marknaden i nivå med föregående år men under andra halvan såg vi en tydlig marknadsnedgång. Kostnader för frakt och råvaror var fortsatt på en hög nivå. Det viktigaste beskedet är därför att vi fattat beslut om en nyemission, säger vd Henrik Zadig i en kommentar.

LÄS MER: Unik kartläggning: Sveriges 200 största e-handlare – ladda ner hela listan

Bolagets största ägare Procuritas har uttalat stöd för företrädesemissionen och avser att teckna sin andel. Tillskottet från företrädesemissionen ska främst användas för att minska skuldsättningen.

– Det skulle ge oss bättre förutsättningar att hantera välkända bransch-utmaningar, som tidigare kommunicerade ökade råvaru- och fraktkostnader samt störningar i leveranskedjan. Företrädesemissionen ökar också vår förmåga att hantera andra svårbedömda situationer i framtiden, säger Henrik Zadig.

Han betonar att fokus under kvartalet har legat på att driva försäljning, minska lagret och reducera skulder. Resultatet blev en ökad marknadsandel, men pressad lönsamhet.

Rörelseresultatet uppgick till -12 miljoner kronor, en försämring med 20 miljoner kronor jämfört med samma period föregående år.  

– Lönsamhetsmässigt är vi naturligtvis inte nöjda i dag. Vi bedömer att många av de makroekonomiska utmaningarna är tillfälliga och att marknadstillväxten återkommer, säger Henrik Zadig.

LÄS MER: Nedslagna – men inte knockade: Här är e-handlarna som gör störst förluster 

Andreas Dyrberg Skog

Redaktör

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev