måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Trots stora utmaningar växte Clas Ohlson: ”Vi hade förberett oss på en öppnare marknad”

Publicerad: 9 mars 2022, 06:44

Clas Ohlson ökade försäljningen och stärkte lönsamheten under tredje kvartalet på kedjans brutna räkenskapsår. Foto: Pressbild

Clas Ohlson ökade försäljningen med sju procent under det tredje kvartalet på kedjans brutna räkenskapsår. ”Vi levererade även en fortsatt god lönsamhet”, säger vd och koncernchef Kristofer Tonström.

Ämnen i artikeln:

Clas Ohlson

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Clas Ohlson omsatte 2 831 miljoner kronor under det tredje kvartalet spå kedjans brutna räkenskapsår, november–januari. 

Det innebar en tillväxt på sju procent jämfört med samma period ett år tidigare. Mätt på jämförbara enheter ökade försäljningen med fem procent. 

Online ökade försäljningen med 14 procent till en omsättning på 329 miljoner kronor 

– Vi hade förberett oss på en öppnare marknad och vi såg en positiv start på julhandeln, men nya restriktioner innebar att kundtrafiken begränsades och karantänsregler och sjukfrånvaro medförde ytterligare svårigheter. Därtill har prisökningar på bland annat livsmedel, drivmedel och elektricitet påverkat våra kunder under kvartalet, säger Kristofer Tonström i en kommentar. 

Men trots stora utmaningar ökade alltså försäljningen. 

– Vi levererade även en fortsatt god lönsamhet med ett rörelseresultat om 378 miljoner kronor, säger Kristofer Tonström. 

Det är en ökning med 20 miljoner jämfört med ett år tidigare. 

– För att summera det tredje kvartalet har vi ökat försäljningen och återigen lyckats förbättra vår lönsamhet. Vi har ett kassaflöde från den löpande verksamheten om 634 miljoner kronor som fortsätter att bygga vår stabila finansiella ställning, säger Kristofer Tonström som ser fram emot den stundande våren utan restriktioner. 

– Jag ser att vi har alla förutsättningar att dra nytta av de möjligheter som finns i marknaden och skapa varaktigt kund- och aktieägarvärde för framtiden, fortsätter han. 

I februari, första månaden på det fjärde kvartalet under Clas Ohlsons räkenskapsår, ökade kedjan försäljningen med åtta procent till en omsättning på 534 miljoner kronor. Den jämförbara försäljningen steg med fyra procent. 

– Försäljningen online backade med nio procent jämfört med föregående år och ökade med 93 procent jämfört med februari 2020. Förra årets onlineförsäljning påverkades av att stora delar av det norska butiksnätet var stängt till följd av restriktioner, säger Kristofer Tonström. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev