Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Tillväxt för Meko – på en turbulent marknad: ”Varierar beroende på geografi”

Publicerad: 2 november 2022, 07:24

Pehr Oscarson, vd och koncernchef för Mekonomen.

Meko, tidigare Mekonomen Group, växte under det tredje kvartalet. ”Turbulenta tider till trots, med stigande inflation och höjda räntor, ökar vi tillväxten och tar viktiga steg för att stärka vår affär”, säger vd och koncernchef Pehr Oscarson.

Ämnen i artikeln:

Mekonomen

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Han styr med lätt hand på ratten: ”Extremt viktigt att inte ha ett gäng ja-sägare”

Meko omsatte 3 660 miljoner kronor under det tredje kvartalet, en tillväxt med 23 procent. En förklaring till det kraftiga lyftet är förvärvet av Koivunen, som erbjuder fordonsservice och reservdelar i flera länder runt Östersjön. 

– Genom förvärvet av Koivunen stärker vi vår position i norra Europa och skapar ytterligare förutsättningar för fortsatt långsiktigt lönsam och hållbar tillväxt, säger Pehr Oscarson. 

Men även borträknat förvärvet visar Meko upp en tillväxt på åtta procent. 

– Vi konstaterar samtidigt att marknadsläget under det tredje kvartalet varierar beroende på geografi. Stigande priser och osäkerheter kring konjunkturen skapar försiktighet, men bilden är delad.

Rörelseresultatet uppgick till 235 miljoner kronor, vilket är 20 miljoner sämre än tredje kvartalet i fjol. Resultatet belastas med kostnader på 22 miljoner kronor kopplat till förvärvet av Koivunen. 

– Under året har vi sjösatt en lång rad aktiviteter som svar på stigande priser, valutakursfluktuationer och osäkerhet på marknaderna. Våra aktiviteter ger direkt positiva effekter på lönsamheten, samtidigt som vissa effekter kommer med eftersläpning. Sammantaget redovisar vi en god lönsamhet som följer en långsiktigt positiv trend för koncernen, vilket är tillfredsställande, säger Pehr Oscarson. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev