torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Sverigechefen om det kraftiga tappet i Sverige: ”Ödmjuka inför vad som behöver göras”

Publicerad: 8 februari 2023, 06:59

Anders Lindblom, vd för XXL i Sverige.

Foto: Pressbild

I Sverige sjönk XXL:s omsättningen med nästan 20 procent under det fjärde kvartalet. ”Vi fortsätter arbetet att offensivt anpassa vår verksamhet efter en ny, tuffare verklighet, säger svensk vd:n Anders Lindblom i en kommentar.

Ämnen i artikeln:

XXLDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Sportjätten agerar – efter tuff avslutning på året: ”Vårt svar är att gasa för att säkra likviditet”

XXL omsatte 646 miljoner norska kronor i Sverige under det fjärde kvartalet, ett tapp på 19,3 procent från motsvarande period ett år innan. Mätt på jämförbara enheter sjönk försäljningen med 17,5 procent och i lokala valutor 16,2 procent.

Enligt Sportindex från HUI och Svensk Sportforum sjönk försäljningen i sporthandeln i stort med 7,5 procent under perioden.

– Vi fortsätter arbetet att offensivt anpassa vår verksamhet efter en ny, tuffare verklighet. Vi ser att både våra kunder och bransch har haft det fortsatt svårt i Q4, med tanke på den ekonomiska situation vi befinner oss i. XXL sänker dock inte farten, tvärtom spurtar vi för att anpassa oss och ta tillbaka marknadsandelar, säger Anders Lindblom om utvecklingen.

Den svenska verksamheten redovisar ett negativt EBITDA-resultat på 110 miljoner norska kronor, en försämring med 230 miljoner norska kronor jämfört med fjärde kvartalet 2021.

En lägre omsättning kombinerat med nedskrivning av lager och en lägre bruttomarginal låg bakom resultatförsämringen.

– Vi har varit snabba att ta viktiga grepp och har anpassat våra kostnader löpande. Utöver detta så genomför vi just nu vår största rea-kampanj på tre år, där varor för 500 miljoner ska säljas. Detta är viktigt för att driva och stärka försäljning, liksom likviditeten, säger Anders Lindblom och fortsätter:

– I Sverige fortsätter vårt arbete med att anpassa, uppgradera och i vissa fall skala ned våra befintliga varuhus för att skapa en modern shoppingupplevelse – vi kommer närmare våra kunder, samtidigt som det naturligtvis är viktigt ur ett kostnadsperspektiv.

För helåret 2022 landade XXL:s omsättning i Sverige på 2 488 miljoner norska kronor, vilket är 16 procent sämre än 2021. EBIDTA-resultatet landade på 32 miljoner norska kronor (420 miljoner norska kronor).

– Vi är ödmjuka inför vår position och vad som behöver göras framåt, men är stolta över att vår etableringstakt är oförändrad - snart har vi glädjen att öppna ett nytt varuhus i Sverige, i Skellefteå den 30 mars, säger Anders Lindblom.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev