måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Stor oro för smitta bland butiksanställda – Handels redo utfärda skyddsstopp

Publicerad: 24 april 2020, 06:26

Foto: Pontus Edman

Handelsanställdas förbund ser en stor oro bland anställda i butiker. ”Det är inte acceptabelt att arbetsgivare flyr sitt ansvar”, säger Susanna Gideonsson, ordförande för Handels och varnar för att skyddsstopp kan komma.

Ämnen i artikeln:

Corona

Fackförbundet Handels har genomfört en enkät med 800 skyddsombud och förtroendevalda i butiker i Sverige. Resultatet visar att bara 40 procent är nöjda med de åtgärder som arbetsgivaren gjort för att skydda de anställda mot coronasmitta.

– Arbetsmiljön är arbetsgivarens ensidiga ansvar. I butiker står våra medlemmar i frontlinjen och kan träffa uppemot 1 000 personer på en dag, säger Susanna Gideonsson och påminner om att riktlinjer gått ut från Folkhälsomyndigheten hur butiker ska jobba för att minska smittan.

Rutinerna handlar bland annat om att butiker informerar så att kunderna håller avstånd.

– Många ignorerar tejpen på golvet och folk vet inte var de ska ta vägen så det flockas åt alla håll runt våra kassor, berättar en av de svarande i Handels enkät.

Handels noterar att i vissa butiker ökar kundströmmarna igen och därmed blir trängseln större.

– Det är alldeles för trångt i många butiker och våra medlemmar är väldigt oroade för att bli smittade. När butikerna fylls på finns det ingenstans för anställda att ta vägen. De måste plocka varor i trånga gångar och de måste ha kundkontakt. Om för många kunder är inne i butikerna samtidigt utsätts butikspersonalen för stora risker, säger Susanna Gideonsson och förklarar att anställda i butiker i princip är oskyddade när de inte arbetar i kassan – om arbetsgivarens ens satt upp plexiglas där.

– Vi har ännu inte lagt skyddsstopp men om anställda utsätts för dessa risker kan det krävas. Våra medlemmar är inga pjäser som arbetsgivare kan spela schack med. De har rätt till en trygg arbetsmiljö. Klarar inte butikerna att ordna det får de stänga, säger Susanna Gideonsson.

Läs mer: Expertens bästa tips – så smittsäkrar du din butik mot coronaviruset

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev