Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Stabil utveckling för Bokusgruppen – trots tuffa jämförelsetal: ”Vi är på rätt väg”

Publicerad: 26 oktober 2021, 06:12

Akademibokhandeln såg en fortsatt ökade trafik till de fysiska butikerna.

Foto: Daniel Norman

Bokusgruppen omsättning ökade med 0,4 procent under det tredje kvartalet. ”Det är positivt att vår totala omsättning var stabil trots ett starkt jämförelsekvartal”, säger vd Maria Edsman. Samtidigt förstärktes lönsamheten.


Ämnen i artikeln:

BokusAkademibokhandeln

Bokusgruppen omsatte 428,4 miljoner kronor under det tredje kvartalet, en tillväxt med 0,4 procent. 

– Det är positivt att vår totala omsättning under kvartalet var stabil trots ett starkt jämförelsekvartal 2020 då onlinekanalerna ökade starkt och vi såg en återhämtning i butik, säger Marie Edsman. 

Jämfört med 2019, året innan pandemin, ökade försäljningen med tre procent. 

Det var Akademibokhandeln som fick starkast under kvartalet. 

– Vi såg en fortsatt kundtillströmning till butikerna där försäljningen ökade med tre procent. Även Akademibokhandeln Online levererade en stark försäljningsökning om 20 procent, säger Maria Edsman. 

Bakom den starka tillväxten online ligger en breddning av sortimentet som genomfördes under andra kvartalet och som tagits emot väl av kunderna. 

Bokus däremot tappade försäljning under kvartalet. Omsättningen var fyra procent lägre än i fjol. 

Maria Edsman, vd för Bokusgruppen.

Foto: Juliana Falldin

45 procent av Bokusgruppens försäljning skedde online. 

– Under kvartalet fortsatte vi att investera i vår digitala transformation för att driva tillväxt. Inom kort lanserar vi exempelvis nya lösningar som kommer att förbättra kundupplevelsen i butik, säger Maria Edsman. 

Under kvartalet fortsatte det långsiktiga arbetet med att förbättra lönsamheten. Rörelseresultatet landade på 23,7 miljoner kronor, vilket är en förbättring från resultatet på 18,4 miljoner kronor samma kvartal i fjol. 

– Jag är mycket nöjd över att vårt arbete med prisoptimering samt satsningar på tillväxt av det övriga sortimentet har gett tydlig effekt på vår lönsamhet, säger Maria Edsman som berättar att bruttomarginalerna stärktes med sju procent. 

Nu tror hon på en stark avslutning på året. 

– Vi är på rätt väg för att leverera på våra finansiella mål och jag ser positivt på årets sista och starkaste kvartal som vi går in i helt utan pandemirestriktioner. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

BokusAkademibokhandeln

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev