torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Sportjätten agerar – efter tuff avslutning på året: ”Vårt svar är att gasa för att säkra likviditet”

Publicerad: 8 februari 2023, 06:40

XXL fick ett tufft avslut på året.

Foto: Daniel Norman

Det blev inget gott slut på ett tufft år för den norska XXL. Nu vidtar sportjätten åtgärder för att stärka likviditeten och ta marknadsandelar.

Ämnen i artikeln:

XXLDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Sverigechefen om det kraftiga tappet i Sverige: ”Ödmjuka inför vad som behöver göras”

XXL omsatte 2 264 miljoner norska kronor under det fjärde kvartalet, ett tapp på 13,2 procent jämfört med samma period året innan.

Mätt på jämförbara enheter sjönk försäljningen med 13,4 procent.

– Retailmarknaden är fortfarande tuff och sporthandeln är inget undantag. Många konsumenter har mindre pengar att spendera på sport- och friluftsutrustning på grund av att priserna på allt annat stiger, säger CFO Stein Eriksen i en kommentar.

Det har påverkat resultatet negativt. XXL redovisar en justerad rörelseförlust på 107 miljoner norska kronor, vilket ska jämföras med ett justerat resultat på 174 miljoner norska kronor fjärde kvartalet 2021.

EBIDTA-resultatet landade på -236 miljoner norska kronor (403 miljoner norska kronor) påverkat av en nedskrivning av lager på 301 miljoner norska kronor kombinerat med den negativa försäljningsutvecklingen och en lägre bruttomarginal.

– Vårt svar är att gasa för att säkra likviditet och vinna marknadsandelar på de nordiska marknaderna. Vi genomför just nu vår största kampanj på tre år där vi säljer ut produkter värda 500 miljoner norska kronor, säger Stein Eriksen som berättar att sportjätten också vidtagit andra åtgärder.

– Vi har dragit ned på inköp och investeringar, reducerat kostnader, säkrat kapital från våra ägare och förhandlat fram nya låneavtal med banken. Det kommer också stärka XXL på en tuff marknad.

Redan i december valde XXL att kommunicera att verksamheten i Österrike kommer att avvecklas under året.

För helåret 2022 landade omsättningen på 8 426 miljoner norska kronor, ett tapp på 12,2 procent. Det justerade rörelseresultatet landade på -165 miljoner norska kronor (615 miljoner norska kronor). EBIDTA-resultatet blev 538 miljoner norska kronor (1 386 miljoner norska kronor).

I slutet av november kommunicerades att Freddy Sobin, i dag vd för Kicks, blir ny vd och koncernchef för XXL. Han kommer att tillträda under våren, senast i maj.

LÄS OCKSÅ: Dagens hetaste värvning – Freddy Sobin om nya jobbet: ”Det gick inte att tacka nej”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev