måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Skär ner på personal och stänger butiker – Clas Ohlson rustar sig för kris

Publicerad: 7 december 2022, 06:34

Clas Ohlson ska spara 110 miljoner kronor genom personalneddragningar och rationalisering av IT-system. Foto: Pressbild

Ett stabilt andra kvartal gör att Clas Ohlson hämtar upp tappet från det första kvartalet. Men nya hyresnivåer gör att kedjan planerar att stänga ytterligare tre svenska butiker, och på kontoren ska personalstyrkan minska med 85 personer.

Ämnen i artikeln:

Clas Ohlson

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Clas Ohlsons kostnader ökar, när den svenska kronan är svag och importpriserna höga. Kunder som väljer att handla till kampanjpris påverkar också kedjans marginaler negativt. 

Clas Ohlson aviserar nu att man kommer skära ner på personal på sina kontor. Neddragningen omfattar cirka 85 heltidsanställda. 

– I en tuffare marknad med minskat konsumtionsutrymme kommer det att bli ännu viktigare att hjälpa våra kunder att spara pengar. Vi vänder på varje sten för att parera för en inflationsdriven, högre, kostnadsnivå och har intensifierat arbetet med att förenkla och effektivisera organisationen, säger vd Kristofer Tonström i en kommentar.

Butiksnätet har den senaste tiden minskat när kedjan stängt sex butiker. Kommande månader stänger ytterligare tre butiker i Sverige. Och det kan bli fler förändringar, enligt Kristofer Tonström, om kedjan ”inte kan enas om rimliga hyresnivåer med hyresvärdarna”.

LÄS OCKSÅ: Fastighetsägarnas svar till Sofia Larsen: ”Inte så att våra medlemmar bara kammar hem pengar” 

”Jag är övertygad om att vi kommer ut på andra sidan av en period av utmanande marknadsklimat med ett försprång gentemot konkurrenterna”, säger Kristofer Tonström. Foto: Pressbild

Beskeden kommer i samband med Clas Ohlsons delårsrapport. Kedjan hade på förhand kommunicerat att det andra kvartalet (augusti till oktober) i det brutna räkenskapsåret innebar en organisk försäljningstillväxt på tre procent. 

– Sammantaget innebär detta att vi vid utgången av det andra kvartalet är tillbaka på samma totala försäljningsnivåer som vid motsvarande tidpunkt föregående år efter ett svagare första kvartal, säger vd Kristofer Tonström. 

November innebar också en organisk försäljningstillväxt på tre procent. Online ökade försäljningen med 27 procent i november, jämfört med 2021. 

– Vi ser en mycket bra utveckling för alla typer av energibesparande produkter, säger Kristofer Tonström.

LÄS OCKSÅ: Clas Fixare hyllas i Svensk Handels nya rapport om tjänsters jättepotential: ”Krävs nytt tänkande” 

Clas Ohlson i siffror

Andra kvartalet 2022, augusti till oktober (Q2 2021), belopp i miljoner kronor.

Nettoomsättning: 2 250 (2 117)

Rörelseresultat: 112 (204)

Resultat efter skatt: 69 (148)

Antal anställda: 3 114 (3 110)

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev