torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Så gick det för Clas Ohlson: ”Utvecklingen har varit bra i många butiker”

Publicerad: 8 mars 2023, 06:31

Clas Ohlson ökade försäljningen under julperioden samt inledningen av det nya året. ”Det tredje kvartalet bekräftade relevansen inom viktiga delar av år affär”, säger vd och koncernchef Kristofer Tonström.

Ämnen i artikeln:

Clas OhlsonDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Clas Ohlson omsatte 2 954 miljoner kronor under det tredje kvartalet på kedjans brutna räkenskapsår (november 2022-januari 2023), en tillväxt med fyra procent. Organiskt växte kedjan med två procent.

– Clas Ohlsons position som en uppskattad juldestination befästes med en god försäljningsutveckling i november och december, i en i övrigt svag detaljhandelsmarknad. I januari när kunderna ville inleda det nya året med ordning och reda i hemmet, hade vi helt rätt sortiment på hyllan, kommenterar Kristofer Tonström utvecklingen i delårsrapporten.

Tilläggas ska att antalet fysiska butiker var fem färre än under motsvarande period i fjol.

– Vidare har utvecklingen för både trafik och försäljning varit bra i många butiker, men fortsatt med variationer beroende på läge.

Online omsatte Clas Ohlson 343 miljoner kronor, vilket innebar en ökning med fyra procent.

– Även om tillväxten online i kvartalet inte nådde eftersträvad nivå stod den sig relativt väl jämfört med en i övrigt svag e-handelsmarknad. E-handeln kommer att fortsätta vara en viktig tillväxtdrivare för Clas Ohlsons totala försäljning de kommande åren, säger Kristofer Tonström.

Kristofer Tonström, vd och koncernchef för Clas Ohlson.

Foto: Pressbild

Rörelseresultatet för kvartalet landade på 215 miljoner kronor, vilket ska jämföras med ett resultat på 378 miljoner kronor samma period ett år tidigare.

Tilläggas ska att en engångskostnad på 119 miljoner kronor kopplat till det besparingsprogram som Clas Ohlson tidigare kommunicerat belastade rörelseresultatet.

Bland annat innebär det att personalstyrkan vid kedjans kontor minskas. Cirka 85 heltidsanställda berörs av förändringen.

– Vi har fortsatt ett starkt fokus på lönsamhet och de tidigare kommunicerade åtgärderna för kostnadsbesparingar har genomförts enligt plan, säger Kristofer Tonström.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev