Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Så drabbas svenska modehandlare av coronautbrottet

Publicerad: 19 februari 2020, 08:21

Coronautbrottet sätter käppar i hjulen för svenska modehandlare. Stängda fabriker och chaufförer i karantän resulterar i försenade leveranser.


Ämnen i artikeln:

ModeH&MKappahlLindexCorona

Läs mer: Coronaviruset kan skapa varubrist – hemelektronik en utsatt bransch

Market har tidigare berättat hur försenade transporter i coronautbrottets spår riskerar att resultera i varubrist inom hemelektronik. En annan sektor som drabbas av förseningarna är modehandlare med stor produktion i Kina, skriver TT.

– Så vitt jag förstår är det inget större problem med leveranserna under våren, eftersom det mesta har lagts på båtar innan. Men det som kan bli besvärligt är leveranser från augusti och framåt, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil till nyhetsbyrån.

En aktör som drabbas är Kappahl med cirka 40 procent av sin produktion i Kina. Bland annat är det svårt att få tag i chaufförer då många sitter i karantän på grund av smittorisken.

"Vi ser förseningar på del av lagda order på cirka 2–3 veckor just nu, men i och med att flertalet leverantörer fortsatt är stängda så vet vi inte hur länge våra ordrar kommer att påverkas", skriver kommunikationschef Charlotte Högberg i ett mejl till TT.

H&M har en lägre andel produktion i Kina och drabbas därför lindrigare.

"Vi har produktion i många olika länder vilket ger oss flexibilitet. I dagsläget ser vi inte att viruset kommer att leda till större förseningar avseende leveranser, men situationen är osäker så vi har inte möjlighet att kommentera i detalj", skriver H&M-gruppens presskontakt Ulrika Isaksson.

För Lindex har coronautbrottet resulterat i förseningar på 1–2 veckor.

Utbrottet riskerar även att leda till att Lindex tvingas skjuta upp sin lansering i Kina. Lanseringen var planerad till första kvartalet i år men kan komma att skjutas fram då textilfabriker hålls stängda.

Läs mer: Coronaviruset kan skapa varubrist – hemelektronik en utsatt bransch

Helen Preutz (tjänstledig)

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

ModeH&MKappahlLindexCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev