Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Rugvista tappade försäljning: ”Makroekonomiska klimatet försämrades ytterligare”

Publicerad: 10 november 2022, 06:56

Rugvistas vd Michael Lindskog.

Foto: Isabell N Wedin

Rugvista, som säljer mattor online, tappade omsättning under det tredje kvartalet. ”Negativt påverkad av den lägre kundefterfrågan”, säger vd Michael Lindskog. Samtidigt var resultatet sämre.


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Rugvista omsatte 127,9 miljoner kronor under det tredje kvartalet, ett tapp på 9,3 procent jämfört med samma period i fjol. 

– Det makroekonomiska klimatet försämrades ytterligare under Q3 vilket har fortsatt att påverka de europeiska hushållens framtidstro och köpkraft negativt, konstaterar Michael Lindskog i sin kommentar i delårsrapporten. 

Organiskt sjönk omsättningen med 12,7 procent, påverkat av kronans försvagning mot framför allt euron. 

– Trots det generellt utmanande klimatet kunde vi mot slutet av kvartalet, i några marknader, se indikationer på viss återhämtning i kundefterfrågan, säger Michael Lindskog. 

Rörelseresultatet landade på 16,6 miljoner kronor, vilket ska jämföras med ett resultat på 22,9 miljoner kronor tredje kvartalet 2021. 

– Bruttomarginalen för Q3 var 63,5% (64,4%) vilket var en minskning jämfört med förra året, men en ökning med cirka 3,5 procentenheter jämfört med Q2. Den amerikanska dollarn har under kvartalet fortsatt att öka i värde mot både kronan och euron vilket påverkar bruttomarginalen negativt.

Michael Lindskog berättar att Rugvista under större delen av året fokuserat på att navigera i ett tuffare marknadsklimat. Trots försämrat resultat jämfört under kvartalet med fjolåret så förbättrades lönsamheten jämfört med andra kvartalet. 

– Lönsamhetsförbättringen jämfört med Q2 är direkt hänförlig till flera av de åtgärder vi har vidtagit. Framför allt har prisjusteringarna i början av kvartalet samt säkerställandet av effektivitet i vår marknadsföring varit drivande för den förbättrade lönsamheten.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev