söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Resultatras för sportjätten: ”Vi ska vända på varje sten”

Publicerad: 15 juli 2022, 05:59

Sportkedjan XXL redovisar ett kraftigt försämrat rörelseresultat under andra kvartalet. Samtidigt tappade omsättningen fart. I Sverige sjönk den jämförbara försäljningen med drygt elva procent.

Ämnen i artikeln:

XXLButik

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Kedjans totala omsättning sjönk från 2,4 till 2,2 miljarder norska kronor under kvartalet. 

XXL förklarar utvecklingen med bland annat en generellt lägre efterfrågan på sportprodukter och en större osäkerhet bland konsumenterna.

– Som många andra retailbolag upplever vi en utmanande marknad just nu. Våra kunder är mer osäkra inför framtiden och mer försiktiga med att spendera pengar, säger vd Pål Wibe i en kommentar till rapporten.

Rörelseresultatet (ebitda) sjönk från 392 till 191 miljoner norska kronor.

Bolaget konstaterar att man inte är nöjd med utvecklingen utan har initierat flera åtgärder för att kapa kostnader.

– Vi minskar inköpen och anpassar bemanningen i butikerna. Vi ska vända på varje sten för att spara pengar, säger Pål Wibe.

I Sverige sjönk omsättningen med 7,3 procent medan den jämförbara försäljningen sjönk med 11,4 procent. Rörelseresultatet rasade från 105 till 45 miljoner svenska kronor.

– Först och främst är vi inte nöjda med det här resultatet. Samtidigt är de bakomliggande orsakerna ganska tydliga vilket gör att vi kunnat sätta in åtgärder som verkar direkt, säger Anders Lindblom, vd för XXL i Sverige, och fortsätter:

– Vi ser att varuhusen fortsatt drar kunder, en ljusglimt är nyöppningen av Borlänge, och efter att ha öppnat ett efterlängtat varuhus i juni ser vi nu med tillförsikt framemot att öppna i Skellefteå i Q1 2023.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev