lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Rekordförsäljning för Mekonomen – men lönsamheten hänger inte med

Publicerad: 16 maj 2023, 06:52

Mekonomen i Malmö.

Foto: Jamin Pirnia

Meko, bolaget bakom bilservicekedjan Mekonomen, ökar försäljningen under första kvartalet – men tvingas samtidigt tumma på lönsamheten.

Ämnen i artikeln:

MekonomenDetaljhandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Hon är mästaren på att sälja: ”Man måste ha den här attityden”

Under tisdagsmorgonen presenterar Meko delårsrapport för det första kvartalet. Bolagets omsättning uppgick till 3 973 miljoner kronor, en kraftig ökning om hela 26 procent i jämförelse med Q1 2022 års 3 155 miljoner kronor.

Mellan jämförelsekvartalet och det aktuella kvartalet förvärvades dock Koivunen, och justerat efter det landade tillväxten på 11 procent.

– Efter förvärvet av Koivunen 2022 är vi nu klar marknadsledare i norra Europa inom den oberoende fordonseftermarknaden, vilket också gör att vi nu når en ny högstanivå för försäljning under ett enskilt kvartal, säg Pehr Oscarson i sitt vd-ord.

Bolagets rörelseresultat uppgick under perioden till 200 miljoner kronor, att jämföra med 190 miljoner kronor under motsvarande kvartal 2022.

Ökningen står sig däremot inte i förhållande till försäljningsökningen, och Mekos ebit-marginal sjunker till 4,9 procent från 5,9 procent under Q1 2022.

– I linje med vår strategi arbetar vi brett för att öka lönsamheten ytterligare. Vi justerar priserna, vilket slår igenom med viss fördröjning. Vi har även framgångsrikt genomfört den aviserade optimeringen av butiksnätverket i Norge, vilket sänker våra kostnader över tid. Vi intensifierar även arbetet med att effektivisera verksamheten i Meca/Mekonomen och i Danmark, skriver Pehr Oscarson i rapporten.

LÄS OCKSÅ: Åtalade Ica-handlare fortsätter driva sina butiker: ”Under stor press”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev