tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Rejäl förlust för Matsmart – som nästan når miljarden

Publicerad: 6 juli 2023, 09:26

Karl Andersson och Peter Beckius som delar vd-rollen hos Matsmart.

Foto: Magnus Sandberg

Matsmart växte under fjolåret. Men gjorde också en rejäl förlust. ”De nuvarande marknadsförhållandena saknar motsvarighet i vår nioåriga historia”, säger Karl Andersson, en av bolagets två vd:ar.

Ämnen i artikeln:

MatsmartE-handelDagligvaror

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Så ska Matsmart vända förlusten snabbare än andra e-handlare: “Mat online är ganska underutvecklat”

Matsmart ökade omsättningen med 23 procent under fjolåret. Försäljningen landade på 889 miljoner kronor.

– Jag är otroligt stolt över teamens prestationer och förmåga att snabbt anpassa sig under förra året. De nuvarande marknadsförhållandena saknar motsvarighet i vår nioåriga historia, säger Karl Andersson.

Samtidigt ökade förlusten. Matsmart redovisar ett resultat efter finansiella poster på -422 miljoner kronor. 2020 var förlusten 186 miljoner kronor.

– Förra året inleddes med att vi gjorde stora investeringar i tillväxt i Tyskland, lanserade i Storbritannien och invigde vårt nya automatiserade nordiska lager i Örebro. När den geopolitiska situationen accelererade den ekonomiska nedgången, som också till stor del ströp tillgången till kapital, ändrade vi strategi efter de två första kvartalen. Det beslut vi tog var att fokusera helt på lönsam tillväxt på vår hemmamarknad och anpassa investeringarna på våra tillväxtmarknader för att förlänga vår runway, säger Karl Andersson.

Under 2022 har Matsmart genomfört en nyemission bland befintliga ägare och plockade genom den in 400 miljoner i nytt kapital.

LÄS OCKSÅ: Matsmart tar in nära halv miljard: ”Fortsätter att växa”

På den nordiska marknaden omsatte Matsmart 605 miljoner kronor 2022 (548 miljoner kronor 2021).

– Under 2022 har vårt huvudfokus i Norden legat på hållbar och lönsam tillväxt - och de åtgärder som vidtagits har redan gett resultat. Sverige blev lönsamt under det första kvartalet 2023. Det enskilt viktigaste bidraget till detta var flytten och automatiseringen av lagret i mars förra året, säger Peter Beckius, vd-kollega till Karl Andersson.

I Tyskland landade omsättningen på 267 miljoner kronor (174 miljoner kronor 2021).

– Vi har gjort stora investeringar i tillväxt under 2022 och det är tydligt att vårt erbjudande är relevant på den tyska marknaden. Detta återspeglas inte minst i tillväxten av vår aktiva kundbas, som växte med 80 000 personer, och vår omsättningsökning på 100 miljoner kronor. Nästa viktiga milstolpe för att kunna accelerera tillväxten och samtidigt förbättra lönsamheten är att automatisera den tyska lagerverksamheten, säger Peter Beckius.

I Storbritannien, som är en relativt ny marknad för Matsmart, omsatte bolaget 18 miljoner kronor. Här finns inga jämförbara siffror.

– Vi hade inte kunnat hoppas på ett bättre mottagande på den brittiska marknaden. I rådande ekonomiska klimat har vi både fått stor uppmärksamhet i media och bland kunder och vi har kunnat bygga upp en stabil leverantörsbas, säger Peter Beckius.

LÄS OCKSÅ: Här är livsmedelshandlarna som tar plats bland e-handelns jättar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev