lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Prisade modekedjan fortsätter att växa: ”Lindex högsta försäljning för tredje kvartalet”

Publicerad: 28 oktober 2022, 05:18

Foto: Anna Sigvardsson Högborg

Försäljningen under det tredje kvartalet var den högsta någonsin för Lindex. ”Att vi ökar både i våra fysiska butiker och i våra digitala kanaler är ett fint bevis”, säger vd Susanne Ehnbåge. Däremot försämras resultatet på grund av lägre marginaler.

Ämnen i artikeln:

Lindex

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Lindex ökade försäljningen med 1,1 procent under det tredje kvartalet, mätt i lokala valutor. I svenska kronor var tillväxten tre procent. 

I fysisk butik var tillväxten 0,7 procent och online 0,4 procent. 

– Vi fortsätter vår fina försäljningstillväxt och når Lindex högsta försäljning för tredje kvartalet. Att vi ökar både i våra fysiska butiker och i våra digitala kanaler är ett fint bevis på vår förmåga att möta våra kunders behov och önskemål samt att vårt erbjudande står sig starkt trots den utmanande omvärldssituationen. Vi har också fortsatt stärka vår kundbas och attraherat 775 000 nya medlemmar och online-kunder hittills i år och har nu hela 5,4 miljoner registrerade kunder som vi har en fin möjlighet att fortsätta bygga långsiktiga relationer med, säger Susanne Ehnbåge i en kommentar. 

Jämfört med motsvarande period innan pandemin var tillväxten 13,8 procent i lokala valutor och 12,9 procent i svenska kronor. 

Hittills i år, under årets första nio månader har Lindex vuxit med 15,7 procent i lokala valutor och 18 procent i svenska kronor. 

LÄS OCKSÅ: Kartläggning visar brutala skillnaderna i modehandeln – här är boksluten bolag för bolag

Vid Markets Awards tog Lindex hem priset inom Mode och kläder.

Foto: Pax Engström Nyström

Rörelseresultatet landade på 219 miljoner kronor, vilket ska jämföras med ett resultat på 301 miljoner kronor tredje kvartalet 2021. 

– Vi redovisar ett starkt resultat för perioden, där vi är kraftigt över 2019 års nivåer, men vi nådde inte förra årets extraordinära resultat för tredje kvartalet. Den kraftigt försvagade svenska kronan har medfört lägre marginaler. Vi har inte kompenserat för detta fullt ut då det är av stor vikt för oss att vårt kunderbjudande har ett högt prisvärde. Vårt resultat påverkas också av våra kraftfulla satsningar där vi, i linje med vår långsiktiga strategi, investerar för vår fortsatta globala, digitala och hållbara tillväxt, säger Susanne Ehnbåge. 

Lindex satsning på femtech fortsätter. Under kvartalet har ett nytt varumärke, Female Engineering, lanserats inom ramen för det. 

– Vår varumärkesportfölj växer och med Female Engineering positionerar vi oss på en tillväxtmarknad med stor potential. Vi har utvecklat produkter för den kvinnliga kroppen i över 65 år och vår satsning inom femtech är ett sätt att förvalta vår expertis på nya sätt – en milstolpe i Lindex historia. Att skapa hållbar tillväxt och vidareutveckla vårt erbjudande med kundens behov i fokus är centrala delar på vår väg framåt. Vi står inför en fortsatt utmanande tid men där vi med rätt prioriteringar, högt kostnadsfokus och vår flexibilitet och snabbhet kommer möta även den kommande tiden på bästa möjliga sätt och fortsätta stå starka”, säger Susanne Ehnbåge.

Vid Market Awards förra veckan tog Lindex hem priset i kategorin Kläder och mode. 

LÄS OCKSÅ: Här är alla vinnarna av Market Awards – de tog hem storslammen Årets retailföretag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev