torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Plantagen levererar högsta resultatet någonsin – trots trögt avslut på året

Publicerad: 14 februari 2022, 06:39

Plantagen ökade omsättningen med en procent organiskt under 2021.

Foto: Lars Welin

”Plantagen har under året fortsatt att utvecklas väl”. Det konstaterar Jonas Wikström, vd och koncernchef för ägaren Ratos. Resultatet för 2021 var det bästa någonsin. Fjärde kvartalet blev emellertid en plump protokollet.

Ämnen i artikeln:

Plantagen

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Plantagen, med dryg 130 butiker i Norge, Sverige och Finland, omsatte 4 691 miljoner kronor under 2021, en tillväxt med en procent organiskt. 

Tilläggas ska att kedjan hade en tillväxt på 16 procent året innan. 

– Plantagen har under året fortsatt att utvecklas väl med ökat resultat och har under de senaste två åren stärkt sin marknadsandel på en växande marknad, säger Jonas Wikström i en kommentar. 

Ratos konstaterar i bokslutskommunikén att de satsningar som gjorts i form av uppgraderade butiker och ett uppdaterat erbjudande gett resultat. 

Kedjan levererar ett EBITA-resultat 715 miljoner kronor (578 miljoner kronor), vilket är det bästa resultatet i Plantagens historia. 

En ökad effektivitet inom logistik bidrog till högre marginaler och därmed förbättrat resultat, skriver Ratos. 

Fjärde kvartalet tappade Plantagen emellertid försäljning. Nettoomsättningen landar på 756 miljoner kronor, sex procent sämre än motsvarande period ett år innan. 

Fjärde kvartalet 2020 ökade omsättningen med 24 procent. 

Kedjan redovisar en EBITA-förlust på 25 miljoner kronor, fjärde kvartalet 2020 var den 26 miljoner kronor. 

Ratos skriver i kommunikén att resultatet påverkades negativt av engångsposter på 28 miljoner kronor kopplat till förtida avslut av hyreskontrakt. 

Kassaflödet har under det andra halvåret har påverkats negativt av att Plantagen tidigarelagt inköp inför högsäsongen. Detta på grund av begränsningar i den globala logistikkapaciteten. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev