fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Pierce Group kämpar med lönsamheten – så stor blev förlusten

Publicerad: 17 februari 2023, 07:48

Willem Vos, tillförordnad vd för Pierce Group.

Foto: Pressbild

Pierce Group kämpade med lönsamheten under det fjärde kvartalet. ”Trots detta har vi kunnat bibehålla försäljningen, stärkt likviditeten och fortsatt exekvera programmet för att förbättra lönsamheten”, säger Willem Vos, tillförordnad vd.

Ämnen i artikeln:

E-handelDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Pierce Group omsatte 427 miljoner kronor under det fjärde kvartalet, en tillväxt med tre procent. Mätt i lokala valutor var omsättningen emellertid tre procent lägre än vid motsvarande period 2021.

– Fortsatt tuffa marknadsvillkor och allmänt höga lagernivåer pressade lönsamheten väsentligt. Trots detta har vi kunnat bibehålla försäljningen, stärkt likviditeten och fortsatt exekvera programmet för att förbättra lönsamheten, säger Willem Vos i en kommentar.

Pierce Group redovisar en rörelseförlust på 31 miljoner kronor (sex miljoner kronor). Rensat jämförelsestörande poster blev den justerade rörelseförlusten 23 miljoner kronor (sex miljoner kronor)

– Under kvartalet var vi framgångsrika med att driva försäljning för att minska lagret och ytterligare förbättra vår goda likviditet. Vårt försäljningsfokus på den vikande marknaden ledde dock till fortsatt marginalpress. Lönsamheten påverkades även av höga priser för shipping samt ökade inköpspriser, säger Villem Vos.

Det program som sjösatts för att förbättra lönsamheten flyter på enligt plan, berättar han.

– Vi förväntar oss att vi ska börja se tydligare effekter av detta från och med andra halvåret 2023. Vi gör även vissa strukturella förbättringar i verksamheten, vilket kommer att stärka vår position när marknaden återhämtar sig.

Helåret 2022 omsatte Pierce Gorup 1 670 miljoner kronor, en tillväxt på fem procent. I lokala valutor var tillväxten en procent.

Rörelseförlusten uppgick till 68 miljoner kronor, vilket ska jämföras med ett resultat på 46 miljoner kronor 2021.

Rensat jämförelsestörande poster blev förlusten 53 miljoner kronor (58 miljoner kronor).

– Det råder fortfarande stor osäkerhet om marknadsutvecklingen på kort sikt, då efterfrågan pressas av en kombination av inflation och en ökad ekonomisk osäkerhet bland konsumenterna, vilket gör att vi är mer försiktiga avseende inköpsvolymer, säger . Vi har dock goda förutsättningar för att ta oss igenom denna oroliga period med tanke på vår solida balansräkning och goda likviditet. Vi har även ett attraktivt erbjudande för mer priskänsliga kunder, med ett brett sortiment för varje plånbok, attraktiva priser och erbjudanden som ger god valuta för pengarna, säger Willem Vos.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev