Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Nytt tufft kvartal för Linas Matkasse – försäljningen sjönk och förlusten ökade

Publicerad: 1 november 2022, 09:43

Foto: Pressbild Oskar Ekdahl

Omsättningen för LMK Group, som bland annat äger Linas Matkasse, sjönk med över 20 procent under det tredje kvartalet – och förlusten växte. 


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LMK Group omsatte 205,5 miljoner kronor under det tredje kvartalet, en tapp med 20,9 procent jämfört med samma period i fjol. 

– Inflationen nådde historiskt höga nivåer under perioden och tillsammans med höjda räntor och konsumenters oro fortsatte kategorin att påverkas under kvartalet, säger vd Walker Kinman i en kommentar. 

Tilläggas ska att det tredje kvartalet historiskt är ett svagare på grund av semestrar där många kunder pausar sina prenumerationer. 

För Linas Matkasse sjönk försäljningen med 23,6 procent under kvartalet. Den svenska verksamheten stod för 34 procent av gruppens totala försäljning. 

Koncernens rörelseförlust växte med 5,3 miljoner till 25,9 miljoner kronor. 

– Inflationen har framför allt påverkat oss med högre priser på livsmedel, bränsle, el och förpackningsmaterial, vilket pressade våra marginaler. Konkurrensen på marknaden ledde också till högre rabattnivåer vilket har negativ inverkan på våra marginaler genom minskad nettoomsättning, säger Walker Kinman. 

Han berättar att LMK Group kunnat motverka en del av inflationens påverkan genom prisökningar. Under kvartalet har de höjts med drygt sex procent. 

– Prisökningarna har inte lett till nämnvärda kundbortfall, vilket visar att kunderna uppskattar vår produkt. Vi kommer att fortsätta att utvärdera prisjusteringar för att hantera effekterna av inflationen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev