Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Ny undersökning: Tio procent har tvingats köpa nödvändiga varor på kredit

Publicerad: 2 november 2022, 12:50

Ekonomin blir tightare för svenskar.

Foto: Henrik Montgomery/TT / Pressbild

En ny opinionsundersökning från YouGov visar att allt fler svenskar oroa sig för sin privatekonomi. Två miljoner svenskar kan inte längre spara något – och tio procent har köpt mat- och hygienartiklar på kredit. ”Många av siffrorna är för mig oroväckande.”


Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Den allt mer ansträngda ekonomin har gjort att många av svenskarnas vardagliga beslut förändras.

Många av dessa beslut är kopplade till handeln, där opinionsundersökningen visar att tio procent av de tillfrågade menar att de blivit tvungna att köpa essentiella varor som mat- och hygienartiklar på kredit.

– Att svenskarna oroar sig för sin ekonomi är ingen nyhet. Men med dessa siffror kan vi konstatera att läget har förvärrats och dessvärre kan komma att bli ännu värre. Många av siffrorna är för mig oroväckande, i synnerhet att en av tio svenskar har tvingats köpa essentiella varor på kredit för att kunna betala sina räkningar i slutet på månaden, säger Joel Fransson, hälsoekonomiexpert på Anyfin.

Andra siffror som opinionsundersökningen blottlägger är att varannan svensk tänker till innan de beslutar sig för att köpa en vara. Det är en ökning om 14 procentenheter sedan senaste undersökningen för tre månader sedan, då motsvarande siffra var 36 procent.

Rapporten avslöjar även att var femte svensk inte kan spara några pengar överhuvudtaget vid månadens slut.

LÄS OCKSÅ: Ekos resultatlyft: ”Vi är inte rädda för att göra förändringar i koncepten”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev