fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

NA-KD:s vd – efter turbulensen: ”Vi kommer att nå lönsamhet under 2023”

Publicerad: 23 januari 2023, 08:53

Oscar von Konow är tillförordnad vd för NA-KD.

Foto: Pressbild

Åtgärderna ger resultat för NA-KD. ”Vi går med stormsteg mot lönsamhet och kommer nå det under 2023”, säger tillförordnade vd:n Oscar von Konow.

Ämnen i artikeln:

Na-kdE-handelDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Den nakna sanningen om NA-KD – chefsflykten, miljardraset och vinsten som försvann

I april 2022 fick Oscar von Konow ta över som tillförordnad vd för NA-KD efter att Anders Kristiansen hoppade av efter bara en månad.

Han klev rakt in i hetluften med uppdrag att vända förlust till lönsamhet. Under 2021 gick e-handlaren back med närmare en halv miljard kronor.

I maj inleddes arbetet med en rad olika initiativ. I slutet av sommaren började NA-KD se resultat av arbetet, berättar Oscar von Konow för DI Digital.

– Från och med augusti är vår onlineaffär lönsam, och täcker i dag upp för bolagets totala kostnader. Lönsamheten i procent har ökat med tio till 20 procentenheter jämfört med föregående år, vilket är en markant förbättring, säger han till sajten.

Bland annat sjösattes ett sparpaket vilket innebär att personalstyrkan bantades med 30 procent. Det har lett till att de fasta kostnaderna har minskats med runt 60 miljoner kronor på årsbasis.

– Vi har kapat marknadsföringskostnaderna med 30 procent, och fokuserar mer på nykundsanskaffning och starka marknader som USA, Frankrike och Storbritannien. Vi har även fått ned returgraden med elva procentenheter, vilket är markant i vår bransch, säger Oscar von Konow.

Förutom att NA-KD har arbetat med att få ordning på onlineaffären har man också sett över försäljningen via återförsäljare, som även den varit olönsam.

I dag sker 85 procent av försäljningen av online, viss fysisk närvaro finns på varuhus ute i Europa och USA.

– Det uppstår engångskostnader när man avslutar agentavtal, men affären via återförsäljare kommer vara lönsam 2023. Vi har även avyttrat en betydande del av varulagret med varor från föregående år som inte längre bidrar till försäljningen. Det rör sig ungefär om 200 miljoner kronor i varuvärde, säger Oscar von Konow.

Han konstaterar att bolaget kommit långt i sitt omställningsarbete, även om arbetat är långt i från klart.

– Vi går med stormsteg mot lönsamhet på bolagsnivå och kommer nå det under 2023.

Han vill inte uppge några konkreta siffror för 2022 men berättar för DI Digital att NA-KD kommer att visa upp en blygsam tillväxt jämfört med 2021 och ett negativt resultat.

I somras genomförde NA-KD en nyemission med stöd av sina ägare om 200 miljoner kronor. Dessutom säkrades en lånefacilitet på högst en halv miljard.

– För att ta oss till ett lönsamt 2023 och stärka balansräkningen planerar vi ytterligare en runda, där vi även tittar på externt kapital. Det är en annorlunda investerarmarknad i dag, men vi är fortfarande ett väldigt attraktivt bolag att investera i. Vi har fortsatt förtroende från våra befintliga aktieägare, inte minst efter den utveckling vi nu gjort, säger Oscar von Konow.

Han har arbetat på NA-KD sedan starten 2015. När DI Digital från när han går från att vara tillförordnad vd till ordinarie svarar han så här:

– Mitt uppdrag är att bolaget till lönsamhet, sedan är det upp till styrelsen som avgör vem som är vd. Jag står till förfogande så länge de tycker att jag gör ett bra jobb.

LÄS OCKSÅ: Kartläggning: Indiska är inte ensamma – här är modehandlarna som blöder mest

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev