fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Monstertapp för H&M – försämrar resultatet mer än förväntat

Publicerad: 27 januari 2023, 07:47

H&M:s butik i Arninge.

Foto: Gustaf Olsson

Modejätten H&M har det tufft just nu och fredagens bokslut lär inte hjälpa svenskbolaget. Även om ett tapp i resultatet var väntat för 2022, visar siffrorna ett långt större tapp.

Ämnen i artikeln:

H&MDetaljhandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Under det brutna räkenskapsåret 2022, 1 december 2021 till 30 november 2022, ökade H&M:s försäljning med tolv procent. Det innebär att bolaget sålde för 223 553 miljoner kronor, kontra 198 967 föregående räkenskapsår.

Försäljningen i det fjärde kvartalet uppgick till 62 433 miljoner kronor, att jämföra med 56 813 miljoner kronor motsvarande kvartal året innan.

Resultaten är däremot av en helt annan karaktär. H&M redovisar ett rörelseresultat på 821 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, det är som väntat långt under motsvarande period föregående år, då rörelseresultatet landade på 6 259 miljoner kronor.

Enligt Dagens industri hade analytikerna på förhand förväntat sig ett rörelseresultat om 3 591 miljoner kronor, vilket innebär att modekedjan presterar långt mycket sämre än förväntat.

Som anledning till resultatraset hänvisar H&M bland annat till engångskostnader.

– De kraftigt höjda råvaru- och fraktkostnaderna samt en historiskt stark US-dollar ledde till omfattande kostnadsökningar för varuinköpen. I stället för att höja priserna fullt ut till kund valde vi att förstärka vår marknadsposition ytterligare. Till detta kom ökade energikostnader samt en engångskostnad för effektiviserings- och kostnadsprogrammet som påbörjades i slutet av året. Den sammantagna effekten av dessa faktorer gav en negativ resultatpåverkan i fjärde kvartalet om totalt cirka fem miljarder kronor jämfört med motsvarande kvartal föregående år, skriver H&M:s vd Helena Helmersson i en kommentar.

Klädkedjans rörelseresultat för det finansiella helåret 2022 landade på 7 169 miljoner kronor, jämfört med 15 255 miljoner kronor året innan.

LÄS OCKSÅ: Experterna djupdyker i H&M:s problem – därför fortsätter jätten att tappa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev