Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Mekos lönsamhet sjönk – trots ökad försäljning: ”Kostnadsökningar”

Publicerad: 24 augusti 2022, 05:46

Trots tillväxt sjönk Mekos, tidigare Mekonomen Group, lönsamhet under det andra kvartalet. ”Vi lägger nu fullt fokus på att utnyttja våra insikter genom att agera beslutsamt och metodiskt för att säkerställa fortsatt lönsam tillväxt”, säger vd och koncernchef Pehr Oscarson.


Ämnen i artikeln:

Mekonomen

Meko omsatte 3 357 miljoner kronor under det andra kvartalet, en tillväxt med fem procent. Organiskt växte koncernen med två procent. 

– Meko står starkt och redovisar positiv organisk tillväxt för koncernen som helhet, trots förändringar i marknadsförutsättningar och osäkerheter i vår omvärld. Det är också mycket glädjande att vi under kvartalet tagit ett viktigt steg och stärkt vår position genom förvärvet av Koivunen, som gör oss marknadsledande i såväl Finland som Estland. Förvärvet expanderar också vår verksamhet till Lettland och Litauen, säger Pehr Oscarson i en kommentar. 

Världsläget, med kriget i Ukraina och en stigande inflation, påverkar emellertid påverkat lönsamheten negativt. Meko redovisar ett rörelseresultat på 185 miljoner kronor, vilket ska jämföras med ett resultat på 280 miljoner kronor under andra kvartalet 2021. 

LÄS OCKSÅ: Han styr med lätt hand på ratten: ”Extremt viktigt att inte ha ett gäng ja-sägare”

– Kostnadsökningar till följd av ett allmänt ökat inflationstryck i kombination med ogynnsamma valutakursförändringar förklarar hela resultatförändringen jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Situationen hanteras resolut och metodiskt, där vi drar nytta av vår väl beprövade förmåga till anpassning. Vi har sjösatt ett flertal riktade aktiviteter i olika delar av verksamheten för att sänka vår kostnadsbas och säkerställa långsiktig lönsam tillväxt. Vår flexibilitet, tillsammans med vår underliggande stabila affär, gör mig trygg i att insatserna får avsedd effekt, säger Pehr Oscarson som konstaterar att koncernens finansiella ställning fortsatt är solid. 

– Efter kvartalets utgång ingick vi ett nytt kreditfacilitetsavtal om 1 965 miljoner kronor, vilket ersätter tidigare finansiering om 178 miljoner euro. Det ger oss både handlingsfrihet och stark uthållighet. 

LÄS OCKSÅ: Johan Ljungs kaxiga vision för Motonet – fler än 40 svenska varuhus: ”Ska hårdsatsa”

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Mekonomen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev