torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Lindex levererar bästa helårsresultatet någonsin: ”En stor milstolpe”

Publicerad: 24 februari 2023, 06:21

Det var i fysisk butik som Lindex såg en tillväxt under året.

Foto: Pressbild

Lindex levererar sitt bästa helårsresultat någonsin. Kedjan passerar sju miljarder i omsättning och förbättrar lönsamheten. ”Vi ökar vår försäljning på alla våra marknader och för alla affärsområden”, säger vd Susanne Ehnbåge.

Ämnen i artikeln:

LindexDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Under fjärde kvartalet ökade Lindex försäljningen med 4,5 procent. Och för helåret 2022 ökade omsättningen med 14,1 procent till över sju miljarder kronor.

– Vi ökar vår försäljning på alla våra marknader och för alla affärsområden, där underkläder ökar mest med en tillväxt på 20 procent under året. Vi har en starkt digital försäljning samtidigt som vi fortsätter vår fina tillväxt i våra fysiska butiker, vilket är glädjande, säger Susanne Ehnbåge.

I fysisk butik var tillväxten 13,6 procent medan den Lindex försäljning online sjönk med 0,7 procent. Det står nu för 18,5 procent av den totala försäljningen.

– Under året har vi attraherat över en miljon nya kunder och vi har nu över hela 5,7 miljoner registrerade kunder, vilket är ett fint kvitto på Lindex starka varumärke. Detta ger oss en fantastisk möjlighet att fortsätta fördjupa vår kundkännedom och vidareutveckla vårt erbjudande utifrån insikter och våra kunders behov”, fortsätter Susanne Ehnbåge.

Rörelseresultatet för helåret uppgick till 875 miljoner kronor, en ökning med 27 procent från året innan. För fjärde kvartalet levererar Lindex ett resultat på 230 miljoner kronor (226 miljoner kronor).

LÄS OCKSÅ: Lindex klär sig i guld – står som vinnare: ”Håller fast vid visionen”

– 2022 var ett omskakande år på många sätt, med stor osäkerhet och många utmaningar såsom ökade inköps- och fraktpriser, historiskt hög US-dollar samt inflation. Att vi trots den utmanande omvärldssituationen lyckas ta Lindex till nya nivåer och leverera vårt starkaste helårsresultat samt når över sju miljarder i omsättning är en stor milstolpe.

Susanne Ehnbåge berättar vidare att Lindex under året tagit flera viktiga kliv i sin transformation för att skapa en mer hållbar affär.

– Vi har under det gångna året gått in på femtechmarknaden och framgångsrikt lanserat vårt nya varumärke Female Engineering och våra första femtechprodukter. Vidare har vi skalat upp vårt secondhand-erbjudande till att omfatta alla barnkläder, öppnat popup-butik och initierat testpilot online, vilket ger oss värdefulla insikter i hur affärsmodellen kan utvecklas för att säkerställa långsiktig skalbarhet och lönsamhet, säger hon och fortsätter:

– Ett annat viktigt steg i vår omställning till ett mer hållbart och cirkulärt sortiment är vår investering i en ny viskosfiber, som är en unik, innovativ process för storskalig textilåtervinning av blandmaterial.

LÄS OCKSÅ: Kartläggning visar brutala skillnaderna i modehandeln – här är boksluten bolag för bolag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev