måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Lägre försäljning och ökade kostnader för Plantagen – nu vidtas åtgärder

Publicerad: 24 oktober 2022, 05:44

Foto: Lars Welin

Plantagens försäljning sjönk under det tredje kvartalet. Det skriver ägaren Ratos i sin delårsrapport. Samtidigt tyngs bolaget av högra kostnader för el och logistik. Nu vidtas kostnadsbesparingar.

Ämnen i artikeln:

Plantagen

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Ratos särredovisar inte längre utveckling och resultat för Plantagen. I stället klumpas bolaget ihop med Kvd, som är en marknadsplats online för begagnade bilea, och Oase outdoors, som är en leverantör av camping- och friluftsutrustning. 

Affäromårdet ökade sin omsättning med tre procent till 1 540 miljoner kronor under det tredje kvartalet. Organiskt var utvecklingen emellertid negativ. Där sjönk omsättningen med en procent. Det främsta skälet till det är en lägre försäljning för Plantagen, skriver Ratos i delårsrapporten. Omsättningen minskade med nio procent under kvartalet organiskt. 

Framför allt handlar det om en lägre försäljning av sällanköpsvaror. 

LÄS OCKSÅ: Skakigt i handeln – därför varslar många inför vintern: ”Kommer vara fullt av sådana här besked”

Resultatet för affärsområdet försämrades. Rörelseresultatet landade på 24 miljoner kronor, vilket ska jämföras med ett resultat på 104 miljoner kronor tredje kvartalet i fjol.  Den sämre utvecklingen för Plantagen lyfts fram som en förklaring. 

Ratos skriver i delårsrapporten att Plantagen påverkas negativt av ökade energikostnader samt högre kostnader för lagerhållning. 

Som en konsekvens av det kommer inköpsvolymerna för nästa säsong att anpassas. 

”Det råder fortsatt osäkerhet på marknaden kopplat till minskat köputrymme samt allmän försiktighet hos konsumenterna”, skriver Ratos i rapporten. 

Bolaget arbetar också med kostnadsbesparingsåtgärder för att minska kostnadsbasen och på så sätt kompensera för den lägre försäljningen. 

LÄS OCKSÅ: Nina Jönsson slutar som vd för Plantagen – efterträdaren plockas internt 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev