söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Kyliga vindar i handeln – det visar ny konjunkturrapport: ”Allt fler kommer märka att pengarna inte räcker”

Publicerad: 9 september 2022, 08:16

Foto: Roland Magnusson, Mostphotos

HUI Research presenterar fyra gånger om året en konjunkturrapport för läget i handeln. Senaste rapporten visar att handeln på flera håll levererar under prognos. ”Det största orosmolnet för hushållen en ökad boendekostnad”.

Ämnen i artikeln:

HUI

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Köpkraften i detaljhandeln är på tillbakagång. Detta efter en tid då branschen präglats av prishöjningar som lett till ett minskat konsumtionsutrymme för hushållen.

– Under senhösten och vintern kommer allt fler att märka av att pengarna räcker till mindre. Beteendeförändringar hos konsumenterna sker i takt med att plånboken tvingar fram nya vanor, vilket inte visat sig fullt ut ännu. Även om priserna fortsätter att stiga på de flesta konsumtionsvaror är det största orosmolnet för hushållen en ökad boendekostnad när räntan och andra avgifter stiger, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research, i en kommentar.

För kapitalintensiva branscher, som många gått bra i pandemins fotspår, sänks prognosen för 2023. 

För resterande delar av detta år höjs prognosen till nio procent för dagligvaruhandeln och sänks till en procent för sällanköpsvaruhandeln. Prognosen på försäljningsutvecklingen i fasta priser är däremot negativ för den totala detaljhandeln både 2022 och 2023.

– Detaljhandeln är motståndskraftig i oroliga tider och har haft en positiv försäljningstillväxt i över 25 år. Prognosen för i år och nästa år pekar på att den positiva tillväxten fortsätter, fast nu helt prisdriven och med andra förutsättningar. I svårare tider blir det ännu viktigare att ha koll på kundgruppernas agerande, när inkomstprioriteringar förändras i takt med att hushållens ekonomiska resurser minskar, säger Joakim Wirén i ett pressmeddelande.

Bnp-prognosen justeras ner för den svenska ekonomin som helhet till följd av räntehöjningar. För både bnp och hushållens konsumtion förväntas emellertid en fortsatt positiv tillväxt under kommande år.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev