tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Krisande Rizzo dubblar förlusterna – kallar till stämma för att avgöra om bolaget ska likvideras

Publicerad: 7 november 2022, 14:56

Rizzo kallar in till extra bolagsstämma.

Foto: Andreas Heneborn

Det är fortsatt tungt för hårt ansatta Rizzo. Kontrollbalansräkningen som upprättades i slutet av september visar att det egna kapitalet är långt ifrån att vara hälften av aktiekapitalet – väldigt långt.

Ämnen i artikeln:

Rizzo Group

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Bokslutskommunikén för Rizzos fjärde kvartal visar dystra siffror. Bolaget dubblar förlusterna som uppgick till 63 miljoner kronor jämfört med 29,3 miljoner kronor motsvarande kvartal ifjol.

Detta samtidigt som försäljningen fortsätter att dala och under perioden uppgick till 91,7 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 98,6 miljoner kronor i 2021 års Q4.

– Juni-augusti har varit en period med kraftigt ökad efterfrågan på resväskor och reseprodukter. Kundtrafiken har generellt sett varit god till våra butiker. Resandet tog fart under våren och som tidigare konstaterats så har ökningen av resor bromsats upp av problematiken med att förnya pass. Kaos på Arlanda under första delen av den stora semesterperioden blev ännu en påfrestning för alla resenärer som ville komma iväg efter isoleringen under pandemin, kommenterar vd Lars Fins rapporten.

Han skriver vidare:

– Vårt bolag har på grund av fortsatt stor varubrist och för svag likviditet – inte kunnat ta hem den ökade efterfrågan under sommaren. Generellt har vi sålt allt vi har kunnat köpa hem men det har inte motsvarat den höga efterfrågan. Med ett för lågt lager så drabbas försäljningen negativt och trots att vi reducerar kostnader så blir resultatet väldigt svagt.  Vi har tyvärr haft samma problematik under hela 2022 och trots den lyckade rekonstruktionen har vi aldrig fått chansen att kunna fylla upp våra varulager.

Det är inte heller dagens värsta nyheter för Rizzo. I slutet av september upprättade man en kontrollbalansräkning, vilket ska göras om det finns anledning att tro att det egna kapitalet understiger hälften av aktiekapitalet.

I kontrollbalansräkningen framgår det att aktiekapitalet uppgår till 8,3 miljoner kronor, vilket innebär att det egna kapitalet måste uppgå till 4,2 miljoner kronor för att inte understiga hälften.

Det gör det inte.

Rizzos egna kapital uppgår i stället till -87 miljoner kronor, det vill säga cirka 90 miljoner kronor ifrån att vara hälften av aktiekapitalet. Det negativa kapitalet beror främst på att det gjorts nedskrivningar av det bokförda värdet på dotterbolaget Morris-Accent och Deco Bags.

Därför kallar nu styrelsen till en extra bolagsstämma för att pröva om bolaget ska gå i likvidation.

LÄS OCKSÅ: Här är nya ägarens plan för Rizzo-butikerna: ”Allt har gått väldigt snabbt” 

LÄS OCKSÅ: Nya hotet mot Rizzo Group – kan tvingas till likvidation

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev