Finansiella rapporter
Konkurrensen om handelsjobben ökar: ”Ekonomin i en avmattningsfas”
Publicerad: 19 februari 2020, 11:29
Flera yrkesgrupper inom handeln hör till dem som kommer att få svårast att få jobb framöver. Det spår Arbetsförmedlingen i en ny prognos.
Ämnen i artikeln:
DetaljhandelnButikspersonal, inköps- och orderassistenter, handpaketerare och kassapersonal toppar listan över yrken utan högskoleutbildning där Arbetsförmedlingen räknar med att det kommer att råda störst konkurrens i år och på fem års sikt.
Digitaliseringen och dippen i ekonomin nämns som bidragande orsaker.
– Ekonomin befinner sig i en avmattningsfas och arbetslösheten har vänt uppåt de senaste månaderna, säger Ida Karlsson, analytiker på Arbetsförmedligen.
I januari släpptes rapporten Stockholmsbarometer som konstaterade en nedgång – inte minst i Stockholmsregionen som svarat för 40 procent av Sveriges totala tillväxt under de senaste tio åren och skapat hälften av alla nya jobb i Sverige.
Nedgången förutspåddes bli ett hårt slag för handeln som sysselsätter omkring en femtedel av Stockholms arbetande befolkning.
Samtidigt ökar bristen på utbildad arbetskraft, med och utan högskolekompetens, inom många kategorier.
– Det är framförallt utbildad arbetskraft som efterfrågas och en slutförd gymnasieutbildning är det viktigaste. Har du dessutom en yrkesutbildning från gymnasiet eller högskolan, är jobbchanserna oftast stora. Vi behöver också i större utsträckning utbilda oss efterhand för att hänga med i arbetslivet, säger Ida Karlsson.
Läs mer: Heta Stockholm tappar fart: ”Risk att många butiker går under”