fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Hårt ansatta Cdon går samman med Fyndiq – förlusten nära tredubblas

Publicerad: 16 februari 2023, 13:57

Börsnoterade Cdon slås ihop med Fyndiq och Fredrik Norberg blir vd. Det meddelade Cdon i samband med presentationen av sin finansiella rapport för helåret 2022. Bolaget tappar stort, både i försäljning men framför allt i resultatet – där man mer än dubblar förlusten.

Ämnen i artikeln:

CdonHandelnHemelektronikE-handel

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


First north-listade marknadsplatsen Cdon presenterade under torsdagseftermiddagen sin helårsrapport för räkenskapsåret 2022.

Samtidigt meddelade Cdon att man går samman med Fyndiq, ett svenskt e-handelsföretag vars affärsidé är att låta andra aktörer sälja ut sina restlager via deras marknadsplats.

I och med detta kliver Cdon:s tillförordnade vd Thomas Pehrsson ner till positionen som ekonomidirektör, och Fyndiqs vd Fredrik Norberg blir ny vd för det nysammansatta företaget.

– Vi är mycket glada över att kunna presentera kombinationen av Cdon och Fyndiq. Detta strategiska drag sammanför två företag med kompletterande konsumenterbjudanden som möjliggör ökat fokus på effektivitet och omedelbart ger större skala och vinstpotential. I Fredrik Norberg får vi en beprövad entreprenör med betydande aktieinnehav och lång erfarenhet från att driva marknadsplatser som vd, och i Thomas Pehrsson en erfaren ekonomidirektör med en gedigen bakgrund från flera välrenommerade företag. Vi är övertygade om att detta partnerskap kommer att positionera oss för fortsatt framgång under de kommande åren, säger Josephine Salenstedt, styrelseledamot i Cdon, i en kommentar.

Cdon redovisar en växande förlust där man i det fjärde kvartalet utökar förlusten till -69,4 miljoner kronor från -16,9 miljoner kronor. För helåret uppgår rörelseförlusten efter skatt till -151,9 miljoner kronor, att jämföra med 62,6 miljoner kronor föregående år.

LÄS OCKSÅ: Cdon sjösätter sparprogram – ska minska kostnaderna med 60-65 miljoner årligen

– Vi har initierat och avslutat kostnadsbesparingar relaterade till omstruktureringsprogrammet avseende minskat antal anställda, minskning av kontorslokaler, omförhandling av stora leverantörskontrakt och har säkrat en kostnadsbas som kan klara av betydande marknadsnedgång och egen negativ försäljningsutveckling, och ändå kan vi nå vårt finansiella direktiv att vara EBITA break-even under 2023, kommenterar bolaget i rapporten.

Försäljningen för Cdon i fjärde kvartalet uppgick till 151,5 miljoner kronor, jämfört med 178,2 miljoner kronor motsvarande period året innan.

Försäljningstappet över helåret handlar också om mångmiljonbelopp. Cdon gick från en försäljning om 542,2 miljoner kronor under 2021 till 461,2 miljoner kronor under 2022.

LÄS OCKSÅ: Peter Kjellberg om varför han lämnar vd-stolen på Cdon: ”Väldigt odramatiskt”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev