måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Fortsatt förlust för XXL: ”Tuff konkurrens”

Publicerad: 14 juli 2023, 06:20

Norska sportjätten XXL redovisar en rörelseförlust för andra kvartalet – även i Sverige. ”Vi tror att marknaden kommer att fortsätta vara utmanande de kommande kvartalen”, säger vd Freddy Sobin i en kommentar till delårsrapporten.

Ämnen i artikeln:

XXL

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Omsättningen i Sverige under andra kvartalet landade på 594 miljoner norska kronor – vilket kan jämföras med 629 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Bruttomarginalen sjönk från 35 till 24 procent, främst på grund av höga kampanjaktiviteter under ”utmanande omständigheter”.

Den tröga utvecklingen ledde till en rörelseförlust på 39 miljoner norska kronor. Det kam jämföras med en rörelsevinst på 44 miljoner andra kvartalet i fjol.

Det är tredje kvartaket på raken som XXL visar en rörelseförlust – i Sverige och totalt.

Koncernens omsättning sjönk från 2 090 miljoner norska kronor till 1 946 miljoner. Rörelseresultatet dök från 203 till minus 57 miljoner.

”Marknaden är fortfarande utmanande och kännetecknas av tuff konkurrens. Vi tror att den kommer att fortsätta vara utmanande de kommande kvartalen. Sport- och outdoormarknaden backas dock upp av starka megatrender vilket vi kommer att kapitalisera på i ett längre perspektiv”, skriver vd Freddy Sobin.

På kort sikt, fortsätter han, har bolaget tagit flera initiativ för att stärka XXL.

"Vi har klara ambitioner att förbättra lönsamheten och fokuserar på fem områden som måste vinnas: inköpspriser, produkttillgänglighet, prissättning, butiksdrift och e-handel.”

XXL räknar bland annat med att totalt öppna 2-3 butiker årligen, inklusive omlokaliseringar. I Sverige har hittills ett nytt kontrakt skrivits under 2023.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev