torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Förlust och tappad försäljning för Byggmax: ”En mycket tuff konsumentmarknad”

Publicerad: 31 januari 2023, 07:38

Byggmax vd Mattias Ankarberg.

Foto: Pressbild

”I det fjärde kvartalet fortsatte vi påverkas negativt av en mycket tuff konsumentmarknad”, konstaterar Byggmax vd Mattias Ankarberg. Försäljningen sjönk med tio procent under kvartalet samtidigt som verksamheten gick med förlust.

Ämnen i artikeln:

ByggmaxDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Byggmax omsatte 1 170 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2022, ett tapp på tio procent jämfört med samma period året innan.

Samtidigt bedömer bolaget att konsumentmarknaden minskade med 12-18 procent under perioden.

– I det fjärde kvartalet fortsatte vi påverkas negativt av en mycket tuff konsumentmarknad, men fortsatte också göra framsteg och ta marknadsandelar, säger Mattias Ankarberg i en kommentar.

Mätt på jämförbara enheter sjönk försäljningen med 15,2 procent.

– Likt de andra och tredje kvartalen minskade försäljningen av produkter kopplade till större renoveringsprojekt väsentligt, vilket medförde lägre försäljning av till exempel trä och skivmaterial.

Mattias Ankarberg konstaterar samtidigt att Byggmax slog försäljningsrekord i flera andra produktkategorier kopplat till mindre projekt.

– Bruttomarginalen var den starkaste någonsin för ett fjärde kvartal, fortsatt positivt påverkat av en förbättrad produktmix. Kostnadskontrollen var fortsatt stark, säger han.

Trots det gjorde Byggmax en rörelseförlust på 42 miljoner kronor, vilket ska jämföras med ett resultat på tolv miljoner kronor för fjärde kvartalet 2021.

Helåret 2022 omsatte Byggmax 7 260 miljoner kronor, vilket innebar ett tapp på fem procent från 2021.

Rörelseresultatet landade på 452 miljoner kronor, vilket är 398 miljoner kronor sämre än året innan.

– Året som gått bekräftar många styrkor. Vi fortsätter ta marknadsandelar, slår försäljningsrekord i nya kategorier, bruttomarginalen är nära nog högsta någonsin, vi har stark kontroll över både kostnader och varulager, och tilläggsförvärven har varit lyckosamma. Vi påverkas negativt av framför allt en sak: låg efterfrågan på större renoveringsprojekt, summerar Mattias Ankarberg.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev