tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Footways vd om den pressade likviditeten: ”Riskaversion hos leverantörer och kreditförsäkringsbolag”

Publicerad: 19 april 2023, 06:53

– Givet det tuffa marknadsklimatet inom detaljhandeln har vi förstärkt vår organisation för att aktivt kunna arbeta tillsammans med våra produktleverantörer, säger Daniel Mühlbach.

Footway redovisar en minskad omsättning för första kvartalet. Detta trots en tillväxt internationellt. Samtidigt förbättrades rörelseresultatet. ”Vi fortsätter att aktivt arbeta med att minska vår lagerbindning”, säger vd Daniel Mühlbach i en kommentar.

Ämnen i artikeln:

FootwayDaniel MühlbachE-handel

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Nettoomsättningen under första kvartalet uppgick till 216 miljoner kronor vilket är en minskning med åtta procent jämfört med samma period i fjol.

Försäljningstillväxten utanför Norden ökade med 43,7 procent, delvis till följd av den svaga kronan.

– Vår re-lansering av brandosa.com har gått över förväntan och är en starkt bidragande faktor till vårt positiva kassaflöde, säger Daniel Mühlbach i rapporten.

– Under första kvartalet satte vi åter rörelsekapitalet i fokus och vi fortsätter att aktivt arbeta med att minska vår lagerbindning. Vårt lager har minskat med 45 miljoner kronor, vilket kan jämföras mot att lagervärdet generellt ökar under första kvartalet. Minskningen i år är driven av re-lansering av vår outletbutik samt ett aktivt arbete med schemaläggning av inleveranser av nya varor.

Rörelseresultatet förbättrades från minus 71 till minus 25 miljoner kronor.

Likviditeten uppgick till knappt nio miljoner kronor vid utgången av kvartalet.

Det har tidigare framkommit att det hos Kronofogden finns 18 pågående ärenden om betalningsförelägganden mot Footway. Kraven kom från flera olika leverantörer.

I rapporten skriver Daniel Mühlbach:

”Givet det tuffa marknadsklimatet inom detaljhandeln har vi förstärkt vår organisation för att aktivt kunna arbeta tillsammans med våra produktleverantörer. Vi upplever att vi tillsammans har ett gott samarbete för att lösa de utmaningar som marknaden och konjunkturläget presenterar för närvarande. Givet det rådande marknadsläget noterar vi en riskaversion hos leverantörer och kreditförsäkringsbolag, vilket bidragit till förkortade kredittider och sänkta kreditlimiter, sammantaget har detta har påverkat vår likviditet negativt under det första kvartalet. Ett styrkebesked, trots utmaningarna, är att vi ändå lyckats generera ett positivt kassaflöde under kvartalet.”

LÄS OCKSÅ: Mühlbach laddar om – efter tre brutala år: ”Man känner sig konstant otillräcklig och det är supersvårt”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev