Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Fin start på året för Mekonomen: ”Aldrig tidigare har vi levererat ett lika starkt resultat”

Publicerad: 11 maj 2022, 05:48

Mekonomen växte och förbättrade lönsamheten under det första kvartalet.

Mekonomen Group ökade omsättningen med fem procent under det första kvartalet – trots en osäker omvärld. ”I detta läge agerade vi offensivt och strategiskt för att säkra fortsatt försäljningstillväxt”, säger vd Pehr Oscarson. Samtidigt förbättrades lönsamheten.


Ämnen i artikeln:

Mekonomen

Mekonomen Group omsatte 3 155 miljoner kronor under det första kvartaket, en tillväxt med fem procent. 

– Det var ett turbulent första kvartal i vår omvärld. Januari och stora delar av februari präglades av allmänt höga sjukskrivningstal i samhället på grund av smittspridningen av covid-19, vilket gav tydligt men tillfälligt försäljningsbortfall och extrakostnader även för vår koncern. Rysslands invasion av Ukraina i februari har skapat en humanitär kris med många andra följdeffekter som utmaningar med materialförsörjning och ökade priser. Som helhet gav det en avvaktande marknadsutveckling på de flesta av våra marknader under kvartalet. I detta läge agerade vi offensivt och strategiskt för att säkra fortsatt försäljningstillväxt, säger Pehr Oscarson. 

Bland annat handlade det om att bygga upp lager för att säkra framtida tillgänglighet. 

Omsättningen är faktiskt den högsta Mekonomen nått under ett första kvartal. 

– Vi fortsatte öka lönsamheten trots högre kostnader för tillfälligt stigande sjukfrånvaro och ökande priser på transporter och energi, säger Pehr Oscarson. 

Rörelseresultatet förbättrades med fyra miljoner kronor till 190 miljoner kronor. 

– Årets tre första månader följer vår tydliga plan mot ökad lönsamhet: Aldrig tidigare har vi levererat ett lika starkt resultat för ett första kvartal. Vi når denna nivå trots en avvaktande marknadsutveckling i spåren av covid-19 och effekterna av Rysslands invasion av Ukraina. Blickar vi framåt är jag optimistisk, säger Pehr Oscarson. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Mekonomen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev