Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Färsk rapport vittnar om den fysiska bokhandelns revansch – deckare och spänning kvartalets vinnare

Publicerad: 2 maj 2022, 14:08

Bokförsäljningen minskade under det första kvartalet i år, visar en färsk rapport från Svenska Bokförläggarföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen. Samtidigt syns ett trendbrott där den fysiska bokförsäljningen återtar förlorad mark.

Ämnen i artikeln:

Media och underhållning

Helen Preutz (tjänstledig)

helen.preutz@bonniernews.se


Under årets första tre månader köptes böcker till ett totalt värde av 1,24 miljarder kronor. Det är en minskning med 2,8 procent jämfört med samma period 2021. 

Framför allt var det försäljningen på nätet som minskade med 13,4 procent, vilket går i linje med andra rapporter om att e-handeln minskar jämfört med fjolårets pandemidopade siffror.

Även bokförsäljningen inom dagligvaruhandeln backade med 5,7 procent.

Digitala abonnemangstjänster ökade å sin sida med 6,3 procent. Den största ökningen under kvartalet skedde dock inom den fysiska bokhandeln. Där ökade försäljningen med 12,8 procent jämfört med samma period i fjol, vilket är ett tydligt trendbrott från utvecklingen under de senaste åren.

Med den andel på 47,9 procent av den totala bokförsäljningen är e-handeln fortfarande den i särklass viktigaste försäljningskanalen för böcker medan digitala abonnemangstjänster står för 27,7 procent. Den fysiska bokhandeln utgör 18,9 procent, vilket är en ökning med 2,6 procentenheten jämfört med i fjol.

Genremässigt var deckare och spänning kvartalets stora vinnare. Genren stod inte bara för den största andelen av försäljningen under kvartalet, men växte också med 14,5 procent.

Facklitteratur och mat och bak stod för den största procentuella minskningen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev