Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

En fjärdedel av försäljningen skedde på nätet – H&M-konkurrenten gick lika bra som 2019

Publicerad: 16 mars 2022, 14:17

Inditex äger bland annat Zara.

Spanska modekoncernen Inditex var tillbaka på samma nivå som innan pandemin under det senaste räkenskapsåret och förbättrade resultatet avsevärt. En fjärdedel av försäljningen skedde online.


Ämnen i artikeln:

InditexZara

– Efter två år av av pandemin demonstrerar det här resultatet vår förmåga att anpassa oss efter alla förutsättningar, vilket karaktäriserar de som jobbar här och utgår från deras engagemang och talang, säger ordförande Pablo Isla i en kommentar. 

Inditex, som bland annat äger H&M-konkurrenten Zara, omsatte 24,72 miljarder euro under sitt senaste räkenskapsår, februari 2021-januari 2022. 

Det innebar en tillväxt med 35,8 procent jämfört med ett år innan och var dessutom tre procent bättre än omsättningen innan pandemin, mätt i lokala valutor. 

Noterbart är att 25,5 av försäljningen skedde online. 

Nettovinsten landade på 3,24 miljarder euro, vilket var 193 procent bättre än året innan. 

Under året har Inditex öppnat 226 butiker på 40 marknader. 

Den spanska modejätten har även fått en fin start på sitt nya räkenskapsår. 1 februari till 13 mars ökade försäljningen med 33 procent, jämfört med samma period i fjol. Jämfört med samma period 2019 steg försäljningen med 21 procent. 

Verksamheten i Ryssland och Ukraina stod för fem procent av försäljningsökningen. Inditex har valt att pausa sin verksamhet i dessa länder som en följd av kriget. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

InditexZara

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev