lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Elon tappade fart under det första kvartalet – så mycket sjönk försäljningen

Publicerad: 16 maj 2023, 06:45

Foto: Pressbild

En avvaktande marknad påverkade Elon negativt under det första kvartalet. ”I likhet med marknaden i övrigt har koncernens omsättning minskat”, säger vd Stefan Lebrot.

Ämnen i artikeln:

ElonDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Elon Group omsatte 1 174,8 miljoner kronor under det första kvartalet, det ska jämföras med en nettoomsättning på 883,7 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Samgåendet med Elektra påverkade emellertid positivt med 352,6 miljoner kronor. Organiskt sjönk omsättningen med sju procent.

– Total minskning för jämförbara verksamheter uppgår till nio procent vilket står sig väl i en jämförelse med marknadens utveckling, säger Stefan Lebrot i en kommentar.

Koncernen redovisar en rörelseförlust på 49 miljoner kronor. Första kvartalet i fjol redovisade Elon Group ett resultat på 6,9 miljoner kronor.

– Kostnader för omstrukturering och integration samt kostnader av engångskaraktär i samband med inleveranser och lagerflytt samt en fortsatt svag svensk krona påverkat resultatet negativt, säger Stefan Lebrot.

Han konstaterar att förväntningarna för 2023 är fortsatt avvaktande kunder och konsumenter med en minskads marknadsvolymer som resultat.

– En minskande marknad innebär överkapacitet i lager och varuförsörjning vilket förväntas leda till hög kampanjaktivitet även under kommande månader. Skalfördelar, effektiviseringar och breddning av erbjudandet skapar en starkare marknadsposition och goda förutsättningar för ökad lönsamhet, säger Stefan Lebrot och fortsätter:

– Elon har lång erfarenhet av upp- och nedgångar samt anpassar sig snabbt och kontinuerligt. Fördelarna med Elons geografiska täckning, med fler än 900 fysiska butiker i Norden vilka stöds av en effektiv central organisation, visar sig tydligt när lönsamma möjligheter skall tas tillvara. Genom effektiviseringar och skalfördelar kan vi fortsätta bibehålla ett starkt kunderbjudande.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev