måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Efter stora tappet – Icas vd öppnar för lågpriskedja: ”Diskussionen är intensiv”

Publicerad: 27 oktober 2022, 14:03

Ica-butikerna och vd Per Strömberg hade ett svagt kvartal jämfört med index och branschtvåan Axfood. Nu förs intensiva diskussioner inom Ica om att ha ett tydligt lågprisformat,

Foto: Pontus Edman

Ica tappade historiskt mycket till index tredje kvartalet. Kontringen kan bli ett tydligt lågprisformat inom Ica. ”Nu är diskussionen mer intensiv”, säger vd Per Strömberg.

Ämnen i artikeln:

Ica GruppenIca SverigeIca MaxiIca KvantumIca SupermarketIca Nära

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Ica Gruppens delårsrapport för juli-september visar att Ica-butikerna hade svaga siffror jämfört med index för dagligvaruhandeln och framför allt huvudkonkurrenten Axfood.

Willys växte med hela 20 procent samma period i år jämfört med i fjol.

– Vi tappar ganska stora volymer och även marknadsandelen sjunker här i Sverige, säger Per Strömberg i en stor intervju med affärstidningen Dagligvarunytt om siffrorna som sannolikt skakar om Ica-systemet. 

Per Strömberg konstaterar att konsumenterna har påverkats mycket i höst av den generella inflationen och högre priser på energi, räntor och mat.

– Minskad disponibel inkomst innebär att man har större prisfokus och gör en större del av inköpen hos lågprisaktörer. Det är en tydlig trend ute i Europa och gäller högsta grad på våra marknader i Sverige och i Baltikum.

Bakslaget gör att Per Strömberg och nya Ica Sverige-chefen Eric Lundberg signalerar en storoffensiv för att vinna tillbaka kunderna och göra dem mer köptrogna.

– Vi måste öka takten väsentligt för att lyfta fram prisvärde i alla Ica-butiker, säger Per Strömberg.

LÄS OCKSÅ: Klas Balkow om superlyftet, viktiga vägvalet vid gränsen – och orosmolnen: ”Kostnaderna kommer att gå upp” 

Willys och Lidl har i år fått sällskap i lågprishandeln i Sverige när Coop i relativt snabb takt konverterar butiker från formatet Coop till nya kedjan Xtra.

Ica drev tidigare Rimi i Sverige och har sedan dess valt bort ett renodlat lågprisformat för att ”erbjuda prisvärde” i de befintliga fyra profiler.

Enligt uppgifter till Dagligvarunytt kommer dock starka önskemål från olika delar av Ica-rörelsen om ett tydligt lågprisformat

– Det diskuteras alltid inom Ica och nu är den diskussionen mer intensiv.

Blir det ett lågprisformat inom Ica?
– Om det blir ett sådant kommer vi att kommunicera det, säger Per Strömberg till Dagligvarunytt.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev