torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Efter försäljningen av Åhléns – så gick det för Axel Johnson-koncernen under fjolåret

Publicerad: 17 mars 2023, 12:05

Mia Brunell Livfors, vd för Axel Johnson.

Foto: Pressbild

Axel Johnson, med bolag som Axfood och Kicks i sitt stall, ökade omsättningen och stärkte resultatet under fjolåret. ”Ytterligare ett historiskt starkt år”, säger vd Mia Brunell Livfors.

Ämnen i artikeln:

KicksAxfoodDustinDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Axel Johnson, ägarbolaget till bland annat Axfood och Kicks, redovisar en omsättning på 118,2 miljarder kronor för fjolåret. 2021 landade omsättningen på 94,7 miljarder kronor.

– Vi är stolta över att kunna summera ytterligare ett historiskt starkt år präglat av tillväxt, rekordresultat och fortsatt utveckling av våra verksamheter, säger Mia Brunell Livfors i en kommentar.

EBT-resultatet, exklusive goodwillavskrivningar, justeringar på tilläggsköpeskillingar, jämförelsestörande poster och avvecklad verksamhet, landade på 4 400 miljoner kronor (3 669 miljoner kronor).

– Vi såg återigen breda resultatförbättringar och allra störst avtryck gjorde utvecklingen i våra tre största dotterbolag, säger Mia Brunell Livfors.

Hon lyfter fram bland annat fram Willys succéår.

– På en dagligvarumarknad präglad av inflation, volymtapp och pressade marginaler har fler kunder än någonsin hittat till Willys kvalitativa lågpris-erbjudande.

Axfood, där Willys ingår tillsammans med bland annat Hemköp, ökade omsättningen under fjolåret och stärkte resultatet.

Skönhetskedjan Kicks omsättning passerade för första gången fyra miljarder kronor – och resultatet förbättrades.

I koncernen ingår också Dusin, Martin & Servera, Axel Johnson Internationel, Axsol och investeringsbolaget Novax.

Axel Johnson fortsätter att investera i förnyelse med digital kundupplevelse, ökad teknisk kapacitet och i automation av logistiken med syfte att öka effektiviteten och minska klimatavtrycken, berättar Mia Brunell Livfors.

– Det är också utifrån vår förnyelse som man bör förstå avyttringen av Åhléns, efter 34 år som ägare. Vi har fortsatt en mycket stark position inom skönhet, men i övrigt står inte B2C-sällanköpshandel i centrum när vi utvecklar Axel Johnson framåt, säger hon.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev