torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Desenio Group summerar ett utmanande år: ”Osäkerheten kommer att fortsätta”

Publicerad: 15 februari 2023, 06:44

Fredrik Palm, vd för Desenio Group.

Foto: Pressbild

Desenio Group fortsatte att tappa fart under det fjärde kvartalet. ”Nettoomsättningen under det fjärde kvartalet utvecklades i linje med marknadsutvecklingen”, säger vd Fredrik Palm.

Ämnen i artikeln:

DesenioE-handelDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Desenio Group omsatte 282 miljoner kronor under det fjärde kvartalet, ett tapp på tolv procent.

I delårsrapport konstaterar Fredrik Palm att utvecklingen var i linje med den på bolagets europeiska huvudmarknader.

– Konverteringsgraden och det genomsnittliga ordervärdet under det kvartalet steg dock jämfört med det fjärde kvartalet 2021, konstaterar han.

Koncernen redovisar ett rörelseresultatet på 36,6 miljoner kronor, en försämring med 2,3 miljoner kronor jämfört med samma period ett år innan.

– Under den första halvan av 2022 agerade vi i en miljö som var oförutsägbar på grund av externa faktorer och som till största del påverkade försäljningen negativt. För att hantera nedgången annonserade vi i juni 2022 en årlig minskning av våra lönekostnader på 32 miljoner kronor. Den lägre kostnadsnivån slog igenom redan under det tredje kvartalet men motverkades av högre kostnad för marknadsföring, säger Fredrik Palm och fortsätter:

– Vi ser dock tecken på att konkurrensen inom online marketing minskar, men är ödmjuka inför att det är det för tidigt att förutspå hur det kommer påverka våra kostnader. Vi navigerar i detta föränderliga landskap med god kostnadskontroll och daglig anpassning av vår marknadsföring.

Sett till helåret 2022 sjönk nettoomsättningen med 21,4 procent till 964,9 miljoner kronor.

Tilläggas ska att Desenio Gruop växte med 25,4 procent året innan.

Rörelseresultatet för 2022 uppgick till 52,8 miljoner kronor vilket ska jämföras med ett resultat på 143 miljoner kronor under 2021.

–Den osäkerhet vi levt med under 2022 kommer fortsätta under innevarande år som en följd av stigande räntor, inflation och pågående krig i närområdet. Vi står dock starka tack vare vår marknadsledande position där vi successivt breddar vårt sortiment, säger Fredrik Palm.

Han menar att koncernens sätt att bredriva sin verksamhet kombinerat med de anställdas engagemang samt en kostnadsnivå som är anpassad till nuvarande försäljningsnivåer gör att Desenio Group är väl rustade för tillväxt.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev