fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Den svaga kronan vände Hemtex försäljningsökning till minskad omsättning

Publicerad: 16 februari 2023, 07:45

Hemtex hade vid årets slut 119 egna butiker.

Hemtex omsättning ökade i löpande priser med 1,7 procent under sista kvartalet. Men i den norska ägarens valuta var det en minskning. Den svaga svenska kronan påverkar Kid ASAs resultat.

Ämnen i artikeln:

Hemtex

Annika Wilhelmson

annika.wilhelmson@bonniernews.se


UPPDATERAD. Hemtex omsättning ökade i löpande priser med 1,7 procent under det fjärde kvartalet till 426,5 miljoner svenska kronor. I jämförbara enheter, e-handeln inkluderad, ökade omsättningen med 3,5 procent.

Men i den norska ägaren Kid ASAs valuta handlade det om en omsättningsminskning med 7,8 miljoner till 405,2 MNOK.

Den största ökningen under kvartalet tillskrivs att fler kunder besökte fysiska butiker i december liksom att e-handeln och nya initiativ drev försäljning. Omsättningen i digitala kanaler ökade under kvartalet med 12,6 procent.

Resultatet för det fjärde kvartalet minskade dock med 8,8 procentenheter till följd av högre fraktkostnader utan att priserna mot kund höjdes lika mycket och att större volymer såldes till nedsatt pris under hösten och i julhandeln.

Personalkostnaderna minskade med 11,1 procent i norska kronor, delvis till följd av förändringarna i växelkursen men också på grund av förändringar i butiksbeståndet och att mindre provision till anställda betalades ut. Andra driftskostnader ökade med 4,4 procent under kvartalet.

EBITDA landade på 88,8 miljoner norska kronor för fjärde kvartalet, vilket är en minskning med 40,9 miljoner jämfört med Q4 2021. Det ger en marginal på 21,8 procent vilket kan jämföras med 30,9 procent förra året.

För helåret 2022 landade EBITDA på 219,7 miljoner norska kronor vilket ger en marginal på 18,3 procent. Det kan jämföras med 299,1 MNOK och en marginal på 24,5 procent för helåret 2021.

Under kvartalet öppnade två nya butiker, ytterligare två omlokaliserades och sex byggdes om. Hemtex hade i utgången av året 119 egna butiker. Utöver det drivs elva genom franchise.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs att omsättningen i NOK minskat med 7,8 procent för Q4. Rätt är att omsättningen minskade med 7,8 MNOK. Den tidigare rubriken gav också en missvisande bild.

LÄS OCKSÅ: Trögt för Bokusgruppen som drar åt svångremmen: ”Fortsatt utmanande läge”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev