tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Byggmax jämförbara försäljning sjönk tvåsiffrigt – valutaeffekter och högre elpriser slog mot resultatet

Publicerad: 20 oktober 2022, 06:24

Mattias Ankarberg, vd för Byggmax. Foto: Jeanette Hägglund

Byggmax försäljning sjönk under det andra kvartalet. ”Likt utvecklingen i det andra kvartalet minskade försäljningen av produkter relaterat till större investeringar i hemmet”, säger vd Mattias Ankarberg. Resultatet försämrades kopplat till valutaeffekter och högre elpriser.

Ämnen i artikeln:

Byggmax

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Byggmax omsatte 2 273 miljoner kronor under det tredje kvartalet, ett tapp på 5,3 procent jämfört med motsvarande period i fjol. 

Mätt på jämförbara enheter sjönk försäljningen med 11,4 procent. 

– Likt utvecklingen i det andra kvartalet minskade försäljningen av produkter relaterat till större investeringar i hemmet, såsom växthus, pool och uterum, medan vi i kvartalet slog nya försäljningsrekord för produkter kopplade till mindre projekt, säger vd Mattias Ankarberg.

Trots tapp konstaterar han att försäljningen och lönsamheten för kvartalet är högre än innan pandemin. 

Byggmax redovisar ett rörelseresultat på 274 miljoner kronor, vilket ska jämföras med ett resultat på 395 miljoner kronor tredje kvartalet 2021. 

– Kostnadskontrollen var fortsatt god, och ökningen i kostnader fortsatte drivas av förvärv och nya butiker, samt i kvartalet valutaeffekter. Jämförbara kostnader var i stort oförändrade, säger Mattias Ankarberg. 

I rapporten konstater han att tuffa tider inte behöver vara dåligt för Byggmax. 

– Tuffa tider kan också innebära nya möjligheter. Vi upplever just nu större intresse för Byggmax än kanske någonsin tidigare vad gäller till exempel nya butikslägen, förvärvsmöjligheter och nya leverantörer med starka varumärken. 

Mattias Ankarberg ser också att bolaget kan använda sämre tider för att bli ännu starkare. 

– Jag är också övertygad om att kombinationen av låga priser och höga klimatambitioner kommer stärka oss på längre sikt . 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev