Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Brist på produkter slår mot Footway Group – flaggar för tapp på 100 miljoner

Publicerad: 14 mars 2022, 06:36

Footways grundare Daniel Mühlbach,

Fortsatta störningar i leverantörsledet ställer till problem för Footway Group. Nu flaggar gruppen för ett försäljningstapp på 100 miljoner kronor under det första kvartalet och ett försämrat resultat.


Ämnen i artikeln:

Footway

Brist på topprodukter, det vill säga storsäljande och snabbrörliga produkter som bidrar till att driva såväl konverteringsgrad som marknadsföring och försäljning av andra produkter, ligger bakom tappet. 

Dessutom har vintern varit kall, vilket innebär ett senare säsongsskifte än i fjol. Gruppen känner även fortsatt av ett förändrat konsumentbeteende som en följd av den senaste coronavågen. 

Footway Group flaggar nu för att försäljningen kommer att minska med 100 miljoner kronor första kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Rörelseresultatet uppskattas bli drygt 25 miljoner kronor sämre. 

”Footway Groups butiker arbetar aktivt med att säkerställa leveranser av toppsäljande produkter på plattformen och räknar med bättre täckning när säsongen skiftar till vår/sommar. Bolaget noterar dock att flertalet av leverantörerna kämpar med både logistik- och produktionsutmaningar, vilket riskerar att få negativ påverkan under hela 2022. Footway Groups övriga datadrivna sortiment är mindre påverkat än de snabbrörliga storsäljande produkterna”, skriver gruppen i ett pressmeddelande. 

Planen på fortsatt expansion ligger fast. Under 2022 kommer Footway Group att fortsätta att optimera sin plattform för att skapa möjligheter för det. 

Sedan tidigare har gruppen flaggat för att en företrädesemission om cirka 150 miljoner kronor ska genomföras. Det för att säkerställa utvecklingen i enlighet med bolagets tillväxtplan och förvärvsstrategi. 

Huvudägarna har undertecknat teckningsåtaganden om 101 miljoner kronor. Emissionen väntas vara slutförd i april. För att möjliggöra för ledande befattningshavare att delta i den väljer Footway Group att flytta fram presentationen av delårsrapporten för det första kvartalet till 18 maj. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Footway

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev