måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Finansiella rapporter

Bokusgruppens första rapport sedan börsnoteringen – ökar försäljningen online och i butiker

Publicerad: 16 juli 2021, 06:05

Bokusgruppen presenterar, i sin första delårsrapport sedan börsnoteringen, en ökad försäljning för andra kvartalet. Bolaget hade en tillväxt, både online och i butiker. Samtidigt minskar förlusten.

Ämnen i artikeln:

BokusEkonomi

JF

Julia Forsberg

julia.forsberg@bonniernews.se


Bokusgruppen presenterar i dag sin delårsrapport för andra kvartalet 2021, vilket är den första sedan bolaget börsnoterades den 4 juni. 

– Vi har nu bästa möjliga förutsättningar att ytterligare öka tillväxttakten i våra onlinekanaler och stärka vår position på marknaden, säger vd Maria Edsman i en kommentar. 

Nettoomsättningen för kvartalet landade på 334,4 miljoner kronor. Det är en ökning med tolv procent jämfört med föregående år. För första halvåret låg nettoomsättning på 796,3 miljoner kronor, vilket är en ökning med sju procent jämfört med 2020. 

Butikerna återhämtade sig under kvartalet och hade en försäljningstillväxt om 13 procent. Samtidigt ökade e-handeln med elva procent. 

– Det är mycket glädjande att kunderna värdesatte att besöka våra butiker trots att flertalet butiksrestriktioner kvarstod under kvartalet. Ökningen i butik gav positiv påverkan på bruttomarginalen som ökade med 1,3 procentenheter.  

Bokusgruppen gjorde en rörelseförlust på -16,7 miljoner kronor under andra kvartalet. Det är en förbättring med 27 procent mot föregående år då rörelseförlusten låg på -22,7 miljoner. 

– EBITA förbättrades med 27 procent, trots att vi i 2021 resultatfört betydligt lägre pandemirelaterade stöd. Andra kvartalet uppvisar normalt sett ett negativt resultat till följd av de säsongsvariationer som påverkar Bokusgruppens försäljning. 

Under kvartalet lanserades Akademibokhandelns övriga sortiment, exempelvis spel och pussel, online. 

– Efter ett positivt mottagande från kunderna accelererar vi nu satsningen under kommande kvartal. 

– Sammanfattningsvis är jag nöjd med kvartalets utfall. Vi hade en starkare försäljning, fler kunder i våra butiker och en positiv tillväxt online. Bokusgruppens totalerbjudande av kanaler, format och sortiment står sig med andra ord väldigt starkt. Tittar vi framåt kvarstår osäkerhet kring nya virusvarianters påverkan på samhället, men om restriktionerna fortsätter att lättas enligt myndigheternas plan ser jag med tillförsikt på resten av året, säger Maria Edsman. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev